L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) ha analitzat els continguts web que ofereixen la cadena principal i la infantil de TVC, TVE, Mediaset i Atresmedia. L’informe indica que les corporacions públiques aproven, mentre que els grups privats suspenen.

TAC conclou que els resultats “més preocupants” es donen als webs de Telecinco i Antena 3, on s’hi troba “contingut inadequat per als menors; notícies, vídeos i imatges amb contingut sexual, d’apologia del sexisme i de la banalitat, així com de culte al cos”. L’Associació assenyala que aquests continguts són “fàcilment accessibles” per a nens i adolescents, ja que no existeix cap tipus d’avís, ni restricció, ni control parental.

L’anàlisi mostra que les úniques cadenes que classifiquen tots els seus continguts per edats són La 1, Clan, TV3 i el Super3. En canvi, Telecinco i Antena 3 permeten el lliure accés a continguts “nocius” i no segueixen el Codi d’Autoregulació sobre continguts televisius i infància, indicant l’edat recomanada només per a determinats programes.

Els canals infantils

L’informe de TAC determina que Clan limita la seva oferta de continguts a programes aptes per a menors i no mostra publicitat externa. Per la seva part, el Super3 sí que mostra anuncis comercials i enllaços que porten a webs externs, però es tracta de publicitat i continguts aptes per a menors.

En canvi, Neox Kidz i Boing no classifiquen els seus continguts per edats i ofereixen enllaços a webs dels seus grups mediàtics que fan que el menor accedeixi molt fàcilment a continguts no adequats per als menors.

“Tenint en compte els resultats obtinguts, queda patent la necessitat d’un codi de regulació que estableixi una sèrie de principis a seguir a l’hora de mostrar continguts a la xarxa. És a dir, és necessari omplir el buit existent entre la televisió i la seva versió online”, assenyala l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya.

L’entitat demana a les cadenes i a les institucions implicades en la regulació de continguts audiovisuals “més sensibilitat” i, sobretot, accions legals i tecnològiques per “crear entorns segurs” a internet per als menors.

“És el moment de prendre’s seriosament la tasca d’implementar mitjans de control d’accés perquè els nens i nenes no es trobin indefensos davant continguts nocius o inadequats per la seva edat”, reclama el president de TAC, Josep M. Guerra i Mercadal. “Molts cops, aquests espais digitals contraresten els esforços educatius de la família, l’escola i la societat sobre qüestions com la igualtat home-dona o la sana autoestima sobre el propi cos a l’adolescència”, adverteix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram