La proposició de llei per modificar el sistema d’elecció del president i el consell d’administració de RTVE aprovada per unanimitat al Congrés el passat juny –i tan celebrada des de diversos àmbits–, podria quedar en no-res al Senat. I és que PP i PSOE podrien pactar esmenes que diluirien el text en el seu pas per la cambra baixa (on els populars tenen majoria absoluta).

Malgrat alguns mitjans han anunciat l’acord entre els dos grans partits, el PSOE ho ha negat, tot i que fonts del partit han admès negociacions, segons informa Efe. Podemos i Ciudadanos han criticat el suposat pacte per modificar la proposició de llei defugint el consens i tornant al bipartidisme.

El text aprovat al Congrés estableix que el president i els membres del consell d’administració de RTVE siguin escollits per dos terços de la cambra corresponent. Si no s’assoleixen, podrien ser elegits per majoria absoluta en segona votació, en un termini no inferior a 15 dies, i sempre que les candidatures hagin estat proposades almenys per la meitat dels grups parlamentaris.

Amb la modificació, en segona votació les candidatures s’haurien d’aprovar per tres cinquenes parts en un màxim de 15 dies, però sense necessitat del suport de la meitat dels grups.

Aquest canvi obriria les portes a escollir un president i un consell d’administració de RTVE només amb els vots de PP i PSOE, que actualment sumen 222 diputats (12 més que els tres cinquens necessaris).

L’altra modificació és que els consellers de RTVE serien deu (sis escollits pel Congrés i quatre pel Senat) en lloc dels nou contemplats actualment.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram