Huertas Claveria sortint de la Model el 13 d’abril de 1976.

El Govern ha expedit el primer document individualitzat que dona fe de la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra dictat per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista. Es tracta de la condemna al periodista Josep Maria Huertas Claveria (Barcelona, 1939 – 2007), que el juliol de 1975 va ser condemnat a dos anys de presó per injúries a l’exèrcit.

L’acte de reposició va tenir lloc divendres, amb la vídua del periodista, Araceli Aiguaviva, i el conseller de Justícia, Carles Mundó. El Govern ha escollit Huertas Claveria com a primer beneficiari del document de nul·litat per ser un referent de la lluita antifranquista i la llibertat d’expressió.

La Generalitat expedirà un document personalitzat per a totes les víctimes del franquisme o per a les famílies que així ho demanin. Des d’aquest dimarts, la sol·licitud del document de reparació es pot fer presencialment a totes les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat, a través del web del Departament de Justícia i trucant al 012. 

A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir algun procediment judicial militar per causes polítiques de 1938 a 1978, els quals van quedar anul·lats el passat juliol per la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme aprovada pel Parlament. L’Arxiu Nacional de Catalunya publica la relació completa de persones que van ser considerades enemigues del franquisme per la seva afiliació política, les seves idees o creences i contra les quals es va instruir un procediment judicial militar.

El ‘cas Huertas’

Josep Maria Huertas Claveria va ser jutjat en un consell de guerra sumaríssim arran de la publicació del reportatge Vida eròtica subterrània al diari Tele/eXpres, on feia un repàs històric de la vida sexual dels barcelonins des dels anys 20 fins als 60, i en un passatge afirmava que un bon nombre de bordells estaven regentats per vídues de militars. El cas va provocar la primera vaga de premsa des de la Guerra Civil i la primera manifestació autoritzada.

El 13 d’abril de 1976, després de vuit mesos i 20 dies, Huertas Claveria va sortir de la presó Model gràcies a l’indult general concedit arran de la mort de Franco i la proclamació de Joan Carles de Borbó com a rei d’Espanya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram