El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha denunciat davant la Fiscalia de Menors de Barcelona la presència de 18 continguts a internet per promoure relacions sexuals amb infants i defensar un discurs normalitzador de la pedofília. L’ens regulador ha elaborat un informe al respecte que també ha enviat als Mossos d’Esquadra i a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.

El CAC explica que, alguns dels continguts, que tenen format de manual, donen consells pràctics per practicar la pedofília, com ara l’edat mínima dels infants, els procediments d’actuació i els llocs idonis on es poden trobar menors sense risc de ser detectats.

Els 18 continguts denunciats són 14 vídeos a YouTube, 2 presentacions a Slideshare, 1 a Yumpu i 1 en una web sense identificar (la terminació de la qual indica una direcció IP anònima que pertany al deep web). A més, la descàrrega de guies o manuals no està sotmesa a cap filtre ni missatge d’advertència, i es poden localitzar mitjançant un cercador.

El Consell de l’Audiovisual ha instat les quatre empreses proveïdores (Google Spain, LinkedIn Ireland Unlimited Company, Yumpu i OnionLink Legal) a retirar “de manera immediata” els continguts.

Tres tipus de continguts

L’Anàlisi de la presència a internet de continguts en relació a la pedofília del CAC identifica tres tipologies de continguts. Per una banda hi ha els que promouen directament mantenir relacions sexuals amb infants. Majoritàriament es presenten en forma de guia o manual i expliciten el seu propòsit de facilitar consells a tal efecte; qüestionen el dany psicològic i emocional que causa als infants; ho plantegen com a quelcom beneficiós per als menors; aporten consells per aconseguir trobar una víctima de manera segura; detallen els procediments a seguir per mantenir relacions sexuals amb infants, i insten a difondre la pràctica pedòfila.

Un segon tipus de continguts detectats a internet són els que promouen un discurs normalitzador a favorable a la pedofília. Aquest discurs es caracteritza per reivindicar el dret a practicar la pedofília; comparar-la amb activismes com els drets del col·lectiu LGBTI; desvincular la pedofília de la pederàstia; defensar-la com a orientació sexual lícita, o denunciar la discriminació envers les persones pedòfiles.

La tercera tipologia són les referències a continguts favorables a la pedofília i/o que promouen mantenir relacions sexuals amb infants. Es tracta de vídeos de YouTube on els autors manifesten posicionaments diversos respecte els continguts que referencien; majoritàriament expliciten una voluntat d’entretenir i informar sobre l’existència d’aquestes guies o manuals, i en alguns casos adopten posicions obertament contràries a la pedofília o a la pederàstia. Tot i així, el CAC remarca que, amb independència de la voluntat manifestada pels seus autors, els vídeos aporten diferents informacions que faciliten l’accés a les esmentades guies.

Com a annex de l’informe del CAC s’ha publicat Eines de prevenció per protegir els infants i els adolescents, elaborat per la Fundació Vicki Bernadet amb la col·laboració de l’associació Mans Petites, les quals treballen en l’àmbit de la defensa dels menors pel que fa als abusos sexuals.

Més eines per combatre aquests continguts

El president del CAC, Roger Loppacher, ha afirmat que es tracta de continguts “especialment greus, totalment rebutjables i inacceptables”, i ha mostrat la seva preocupació pel fet que “internet, que és un entorn que no està tan regulat com els mitjans tradicionals, sigui aprofitat per determinades persones per difondre continguts perjudicials per a la salut i la seguretat de les persones, especialment dels menors”.

Loppacher ha assenyalat que “cal donar el missatge que a la xarxa no tot s’hi val”, i ha reclamat “previsions normatives més concretes i estrictes”, perquè quan els reguladors detectin continguts “clarament il·lícits” en puguin ordenar la retirada immediata.

En aquest sentit, el president de l’associació Mans Petites, Manuel Barbero, ha elogiat la tasca duta a terme pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya i ha demanat ampliar les seves competències per guanyar en eficàcia en la lluita contra la pederàstia.

“Cada vegada està més clar que és un repte controlar les diferents plataformes que utilitzen els agressors per fer proselitisme de la pedofília”, ha assegurat Vicki Bernadet, presidenta de la fundació del mateix nom. “Estem obligats a abordar aquest tema des d’una perspectiva global i la societat ha d’estar informada per conèixer aquesta realitat i tenir eines de prevenció”, ha afegit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram