La junta de govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya recorda als professionals de la informació, col·legiats o no, la necessitat de respectar “amb el màxim rigor” el Codi Deontològic “com a expressió de la voluntat de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica i en un mercat que s’autoregula”.

El posicionament de la junta arriba després d’una reunió de caràcter extraordinari en què es va analitzar la situació informativa “excepcional” que viu Catalunya des de mitjan agost.

Informació veraç, plural i contrastada

El CPC remarca que l’exercici de la professió no pot estar sotmès a cap restricció “per excepcional que sigui la situació informativa”. Per això, denuncia qualsevol interferència en la feina periodística vingui d’on vingui, especialment “quan s’assenyala públicament i es persegueixen professionals i/o mitjans de comunicació”. En aquest sentit, considera que és “especialment greu” quan les pressions venen de càrrecs o institucions públiques.

Per al Col·legi, la situació informativa que es viu des de fa un mes posa de manifest que “cal ser curosos i seguir amb la màxima responsabilitat el que marca el Codi Deontològic”. Del document, considera “especialment oportú” ressaltar-ne el primer punt: “El professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment, té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets”.

Queixes al CIC

En un comunicat, el Col·legi recorda que treballa en favor de tot el col·lectiu professional, i que no es dedica a jutjar les possibles vulneracions del Codi Deontològic ni fer llistes de males pràctiques de periodistes i mitjans. En aquest sentit, recorda que si algú vol denunciar una mala praxi del Codi Deontològic es pot adreçar al Consell de la Informació de Catalunya.

“Amb la voluntat de facilitar el debat, donar eines, i treure conclusions de la situació informativa excepcional viscuda, considerem que s’imposa una llarga, serena i profunda reflexió col·lectiva que el Col·legi de Periodistes de Catalunya, com ha fet sempre, promourà ben aviat”, rebla l’entitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram