El projecte de Decret dels serveis de comunicació audiovisual comunitaris sense ànim de lucre a Catalunya encara la darrera fase de tramitació. El Departament de la Presidència ha sotmès la darrera versió del text a informació pública fins al 3 d’octubre perquè s’hi puguin presentar les al·legacions i les observacions que es considerin oportunes, tal com estableix la llei.

Amb aquest decret, el Govern vol regular les ràdios i les televisions del tercer sector catalanes per dotar-les de “seguretat jurídica” (actualment es troben en situació d’alegalitat), i al mateix temps prevenir la “proliferació” d’emissions comercials sense llicència. En aquest sentit, la Direcció General de Mitjans de Comunicació assenyala que, en els últims anys, el nombre de mitjans comunitaris ha anat disminuint (actualment són una seixantena, principalment ràdios), mentre que el de mitjans comercials que emeten sense llicència s’ha anat incrementant.

El projecte de decret

El text estableix que els serveis de comunicació audiovisual de caràcter comunitari són aquells prestats per entitats privades sense ànim de lucre, entenent com a tals “els serveis destinats a donar resposta a les necessitats socials, culturals i de comunicació específiques de les comunitats i els grups socials a què donen cobertura, així com a fomentar la participació ciutadana i la vertebració del teixit associatiu”.

El projecte de decret indica que, per poder operar, els mitjans del tercer sector s’hauran de sotmetre a un règim de llicència que recollirà les condicions el servei i els compromisos adquirits. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya seria l’encarregat d’atorgar i renovar les llicències, que tindrien una durada de 15 anys i no poden ser objecte de transmissió ni d’arrendament. L’adjudicació es faria per concurs públic.

El document també assenyala que la programació dels mitjans comunitaris ha d’emetre’s en obert i no pot contenir cap forma de comunicació comercial. Amb tot, s’accepten les contribucions en concepte de patrocini cultural per part d’entitats integrants de l’economia social i el tercer secor, o per a la promoció en l’àmbit de la responsabilitat social corporativa.

També estableix que els continguts “no poden estar orientats al proselitisme religiós o polític, ni a l’adoctrinament o l’orientació ideològica o religiosa de caràcter excloent, dogmàtica o manipuladora, contraris als drets fonamentals”.

L’esborrany indica que les entitats sense ànim de lucre hauran de justificar la procedència dels seus fons, així com el desglossament de les despeses i els ingressos. Llevat que el CAC ho autoritzi, les despeses d’explotació no podran superar els 100.000 euros anuals en el cas de les televisions, i els 50.000 en el de les ràdios. També caldrà acreditar el pagament de drets, cànons o taxes que derivin de la seva activitat.

Consell de la Comunicació Audiovisual Comunitària

El projecte de decret preveu la creació del Consell de la Comunicació Audiovisual Comunitària sense Ànim de Lucre, un òrgan col·legiat de participació ciutadana i de consulta en la matèria que es reuniria amb caràcter ordinari dues vegades l’any.

Aquest Consell estaria format per representants del Govern de les àrees competents en matèria de mitjans, del Consell de l’Audiovisual, de mitjans del tercer sector, d’entitats associatives locals i experts en l’àmbit de la comunicació.

Les funcions del Consell serien assessorar i informar el Govern en matèria de comunicació audiovisual comunitària; proposar la realització d’actuacions per promocionar-la; promoure l’elaboració d’estudis, informes tècnics i avaluacions sobre aquest àmbit; analitzar la informació sobre mitjans del tercer sector; elaborar i divulgar publicacions i guies de bones pràctiques; promoure la transferència de coneixement i el diàleg amb altres observatoris, institucions o organismes competents en la matèria, i analitzar l’impacte de les polítiques de les administracions públiques en aquest àmbit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram