L’historiador i professor Joan B. Culla ha decidit deixar El País, on escrivia articles d’opinió i anàlisi des de feia 33 anys, després que des de Madrid se li hagi vetat un text que havia de publicar-se en l’edició de Catalunya d’aquest dijous , segons ha explicat a elMón. “Se m’ha aplicat censura ideològica. La mateixa censura que li han aplicat al company de columnes Francesc Serés”, ha afirmat. 

L’escriptor va anunciar dimecres que, després de set anys, deixava de col·laborar amb El País, però sense especificar-ne els motius. “Consti que jo volia anar-me’n sense soroll, però ja que ho diu en Culla…”, ha piulat Serés, confirmant així que el motiu de la seva sortida era l’exposat per l’historiador.

“Ara ja han fet net de qualsevol opinió dissonant. La neteja ideològica ja és total”, etziba Joan B. Culla a elMón. “Aquesta censura l’apliquen els que diuen que els intolerants i els censors ideològics som nosaltres, i que ells són els defensors del pluralisme”, afegeix.

Culla afirma que ja preveia que això acabaria passant per la “línia més extrema” del diari de Prisa en relació al procés sobiranista: “Però jo tenia clar que no els donaria el gust de marxar, només ho faria quan m’apliquessin la censura, no els ho pensava servir en safata”, assenyala a elMón.

L’historiador explica que, la setmana passada, va publicar un article a El País, Rojos separatistas, en què “me’n fotia obertament del suposat tema construït pel diari amb els hackers russos, que suposadament van ajudar Trump i ara l’independentisme, però contenia una indirecta final referint-me al passat de jove falangista de Juan Luís Cebrián. No van veure res, però Pablo Iglesias va repiular l’article i va fer la volta al món…”, relata Culla.

Segons ell, l’article que havia de sortir aquest dijous era “més lleuger”, però hi explicava que el Govern espanyol no va trobar les urnes del referèndum “perquè aquest fenomen social i cívic no es pot aturar amb policia”.

Fitxen per l’Ara

Les dues baixes a El País han estat aprofitades pel diari Ara: Joan B. Culla, que ja col·laborava mensualment amb el mitjà, ara ho farà setmanalment, mentre que Francesc Serés s’incorpora a la capçalera com a articulista quinzenal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram