Davant la situació que viu Catalunya, el Col·legi de Periodistes ha demanat respecte (per a la feina dels professionals de la informació) i professionalitat (als periodistes).

En un comunicat, el CPC repassa alguns dels episodis “del tot inacceptables” que han passat els darrers dies: “S’han boicotejat connexions en directe, s’han fet malbé vehicles d’una cadena de televisió, s’ha hagut d’escortar policialment un equip i també s’ha escopit una periodista”.

L’entitat també assenyala com a fets inadmissibles “la identificació policial de periodistes, les pressions perquè revelin les seves fonts, que s’hagin requisat càmeres o telèfons mòbils i les agressions per part d’agents de l’ordre a periodistes i fotògrafs, tot i anar ben identificats amb braçalets i armilles de premsa”.

Queixa a Millo per l’actuació policial

En la seva missiva, el Col·legi de Periodistes mostra de nou el seu rebuig a “qualsevol tipus de violència, física o verbal”, i remarca el cas de les forces de l’ordre. “És especialment greu quan s’extralimiten en les seves funcions i hi ha comportaments que estan fora de la legalitat”, assenyala. Per això, l’entitat ha traslladat al delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, la seva “repulsa a tot comportament violent o que persegueixi limitar la llibertat d’expressió”.

El Col·legi reitera que “és intolerable qualsevol intent d’intimidar o coartar la llibertat de premsa”, que qualifica com un dret fonamental i un dels pilars de qualsevol democràcia. “També ho és el respecte a la pluralitat d’opinions. L’hem de saber preservar, especialment en moments tan convulsos com els actuals. La discrepància s’ha de canalitzar sempre amb respecte”, recalca.

Demana respectar al Codi Deontològic

Per altra banda, el CPC insisteix perquè els professionals de la informació “vetllin per ser extremadament rigorosos en moments tan delicats” i respectin el Codi Deontològic, petició que ja havia fet a mitjan setembre.

“Ens compromet a informar de manera acurada i precisa, a distingir clarament entre informacions i opinions, i evitar la difusió de conjectures o rumors. En definitiva, ‘acostar-se a la realitat amb la màxima fidelitat possible’, des del rigor i la professionalitat”, diu sobre el document. “Hem d’evitar tergiversacions o manipulacions de la realitat que només serveixen per afegir crispació en uns moments ja prou complexos”, afegeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram