El 20 de setembre a mig matí, en plena operació judicial i policial contra el referèndum d’autodeterminació, la direcció de RTVE Digital va comunicar a l’àrea de xarxes socials que des d’aquell moment deixava de compartir contingut informatiu des dels comptes de Twitter de RTVE, TVE, La 1 i RTVE.es.

Des d’aleshores, aquest tipus de continguts els gestionen directament els serveis informatius a través dels perfils del Canal 24 Horas i el Telediario. Per la seva part, els quatre comptes gestionats per l’àrea de xarxes socials es limiten a difondre la resta de continguts dels mitjans de RTVE.

El director de RTVE Digital, Alejandro Vega, va argumentar que la direcció de l’empresa “estima que els continguts informatius que genera la redacció de notícies de RTVE.es han de ser alimentats en xarxes socials des dels comptes que gestiona l’equip de xarxes dels serveis informatius”.

A més, en resposta al Consell d’Informatius de RTVE.es, assegurava que la decisió “no té a veure ni ve derivada de cap fet informatiu d’especial rellevància”, malgrat produir-se el mateix dia de l’ofensiva judicial i policial per intentar aturar el referèndum.

El CdI creu que és un nou intent de “manipulació”

L’òrgan professional, però, troba que les raons de Vega “no són suficients” perquè des dels comptes de RTVE, TVE, La 1 i RTVE.es de Twitter es deixin de difondre continguts informatius, i qualifica la mesura d'”incomprensible”.

“Se’ns fa cridaner i preocupant que una ordre d’aquestes característiques coincideixi amb una jornada de tan marcada intensitat informativa relacionada amb Catalunya”, assenyala el Consell d’Informatius de RTVE.es en el seu dictamen. Per això, i tenint en compte les denúncies contra la direcció dels serveis informatius per la cobertura sobre l’actualitat catalana, considera que la mesura és “un intent de manipulació”.

El Consell d’Informatius de RTVE.es remarca que la programació de TVE compta amb una àmplia parcel·la informativa i que els diferents comptes de Twitter així ho haurien de reflectir. A més, afirma que limitar-se a divulgar continguts informatius només a través dels perfils del Telediario i el Canal 24 Horas “suposa un desconeixement del món digital i contribuirà a empitjorar la credibilitat de RTVE com a mitjà informatiu i de servei públic”. Finalment, assegura que el servei que es dona des d’aquests coptes dels serveis informatius és “deficient”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram