Les direccions i els treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies han mostrat conjuntament el seu rebuig a l’amenaça d’intervenció per part del Govern espanyol en una roda de premsa retransmesa en directe pel canal 324.

L’acte unitari ha arrencat amb la lectura d’un manifest conjunt en vuit idiomes (català, aranès, castellà, basc, gallec, anglès, francès i alemany) per part de professionals dels tres mitjans. En el text es defensa la seva tasca i es qualifica d”ingerència inacceptable” la voluntat d’intervenir-los.

A continuació, els tres directors –Vicent Sanchis, Saül Gordillo i Marc Colomer– han respost les preguntes de la quarantena de mitjans assistents, molts d’ells internacionals. Davant la preocupació i la incertesa existents, i els interrogants que genera una possible intervenció de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN, s’ha fet una crida a la calma, a evitar especulacions i a seguir treballant com fins ara.

“Si volen veracitat, equilibri, neutralitat i pluralitat, hem de continuar treballant com fins ara perquè fins ara s’han garantit del tot”, ha remarcat Sanchis, que també ha assenyalat que s’estaven estudiant totes les mesures legals per evitar la intervenció.

“La destitució o no dels directius en realitat de tot plegat és el menys rellevant”, ha puntualitzat Colomer. “El més rellevant de tot és la qualitat i el compromís amb la professionalitat i la pluralitat dels mitjans públics”, ha recalcat.

Per la seva part, Gordillo ha subratllat el paper del Llibre d’estil en les redaccions: “Hi ha tota una organització des de l’any 83 que és fidel a aquest Llibre d’estil, llavors no sé si això es pot canviar de la nit al dia”. A més, ha agraït el suport mostrat per organitzacions periodístiques i mitjans que els anima a no rendir-se i a intentar mantenir-se “alçats i treballant amb la dignitat i amb el compromís” mantinguts des del naixement dels mitjans públics.

L’acte s’ha realitzat ales instal·lacions de Sant Joan Despí, i també ha comptat amb l’assistència dels membres del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, així com dels respectius consells professionals i comitès d’empresa.

Manifest

Els mitjans de comunicació públics, TV3 i Catalunya Ràdio, van néixer el 1983 per mandat de totes les forces polítiques presents al Parlament de Catalunya, la institució on s’expressa la voluntat de la ciutadania, a la qual servim des d’aleshores.

Des de Catalunya i en català, per tant, fa 34 anys que expliquem el que passa aquí i a la resta del món buscant la màxima pluralitat i veracitat, fet que ens ha convertit en referents en l’àmbit informatiu i en el de l’entreteniment de qualitat, i en líders d’audiència i credibilitat.

L’amenaça d’intervenció dels mitjans públics catalans, inclosa l’Agència Catalana de Notícies, per part del Govern espanyol suposa un atac directe a la ciutadania i vulnera el seu dret a rebre una informació veraç, objectiva, plural i equilibrada, un dels drets fonamentals de qualsevol democràcia.

El sol fet que un govern pretengui interferir i controlar el funcionament d’aquests mitjans és una prova de la seva voluntat de vulnerar aquests drets. El control governamental segresta la llibertat de premsa.

Aquesta ingerència és inacceptable en el marc de l’Europa democràtica i dinamita principis fonamentals de la Unió Europea.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram