El Defensor del Poble ha demanat a la Delegació del Govern espanyol a Madrid que es revoqui la sanció a Mercè Alcocer, periodista de Catalunya Ràdio, que va ser multada amb 601 euros per una suposada “infracció greu de desobediència a l’autoritat” en aplicació de la Llei de protecció de la seguretat ciutadana, més coneguda com a llei mordassa.

Els fets es van produir el 20 de febrer de 2016, davant la seu de l’Audiència Nacional, a Madrid, quan cobria com a enviada especial la compareixença de Jordi Pujol i Marta Ferrussola, i va intentar aconseguir una declaració de l’advocat de l’expresident en zona no autoritzada per la policia espanyola.

“Es va impedir als mitjans accedir als advocats i al fiscal, dins i fora de les dependències judicials. En no poder acostar-me per obtenir declaracions, vaig voler accedir-hi per un carrer lateral a l’entrada de l’Audiència, i allà em van demanar la documentació”, explicava la periodista el maig de 2016, quan es va notificar la multa. Segons Alcocer, els agents “van entorpir en tot moment la tasca informadora dels periodistes amb un zel excessiu”.

La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació va presentar una queixa davant del Defensor del Poble, qui ha conclòs que en la resolució de la Delegació del Govern “no es fa cap judici de proporcionalitat, ni es motiva la constitucionalitat de la sanció imposada, ni tan sols es considera que pugui existir una limitació o afectació d’un dret fonamental”.

En la seva resposta a la PDLI, el Defensor remarca que “els límits imposats a l’exercici dels drets fonamentals han de ser establerts, interpretats i aplicats de forma restrictiva i no han de ser més intensos del que és necessari per preservar altres béns o drets constitucionalment protegits”.

Segons el Defensor, l’aplicació del règim sancionador de la Llei de protecció de la seguretat ciutadana “no pot prescindir de la circumstància que els ciutadans als quals s’imputa la infracció estiguin exercint un dret fonamental”, com seria el cas de la periodista.

El Defensor del Poble ja es va pronunciar en el mateix sentit en el cas de la multa imposada al periodista Axier López, que finalment la Delegació del Govern espanyol al País Basc va acabar revocant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram