El Consell de la Informació de Catalunya ha hagut recordar de nou que cal respectar la presumpció d’innocència arran de les informacions publicades la setmana passada per diversos mitjans sobre la mort d’una nena de deu mesos a Torroella de Montgrí a principis de mes. L’entitat ho considera “un nou cas d’explotació del sensacionalisme sense tenir en compte el principi de presumpció d’innocència”.

El CIC recorda que alguns mitjans van difondre com a fiables versions sobre les causes de la mort que inculpaven un veí de Torrella, de qui es van difondre dades que el feien fàcilment identificable en la localitat empordanesa. Després l’autòpsia va determinar que la nena havia mort per causes naturals i no havia patit agressions sexuals, però el mal ja estava fet.

“La seva reputació ha quedat greument danyada i difícilment podrà socialitzar de nou en un ambient marcat per la sospita, el recel i la desconfiança”, assenyala el Consell, a qui el cas li recorda un altre succeït a Tenerife el 2009, i pel qual es va arribar a condemnar el diari ABC. 

“Sembla com si al periodisme modern hi hagués dues vares de mesura: una per a la notícia i una altra pel desmentit, amb una tendència a simplificar el missatge, emfatitzant més sobre l’emotivitat que sobre la racionalitat”, conclou l’organisme.

Davant d’aquesta situació, el CIC recorda un cop més l’article 10 del Codi Deontològic: “Tota persona acusada o imputada d’un delicte té dret a la presumpció d’innocència en les informacions i opinions relatives a indagacions, causes o procediments penals. El respecte i la protecció d’aquest dret són vigents des de l’inici de les actuacions policials fins que es provi la culpabilitat en un procés que gaudeixi de les garanties necessàries. Els periodistes evitaran els prejudicis, així com sotmetre els implicats a judicis paral·lels”.

El Consell de la Informació de Catalunya considera que és necessària “una profunda reflexió a fi de prevenir que el que es publica no passi per sobre del dret a l’honor i a la intimitat de les persones”. També demana als periodistes que “mostrin la diligència exigible a tot bon professional en busca de la veritat, que renunciïn a transmetre rumors, insinuacions, boles i murmuracions com a fets verdaders sense contrastar-los”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram