Nou episodi en l’enfrontament que mantenen la Unió de Periodistes Valencians i el comitè d’empresa de l’antiga Radiotelevisió Valenciana. Dissabte, la UPV va aprovar demanar la suspensió cautelar de la borsa de treball per a la contractació laboral temporal d’À Punt. La resposta del comitè ha estat retornar el Premi Llibertat d’Expressió que l’entitat li havia atorgat el 2013 per la seva defensa d’una ràdio i televisió públiques, en valencià i de qualitat.

Al juny, la Unió de Periodistes ja va decidir impugnar la convocatòria de les borses de treball, ja que en el barem de mèrits es puntua l’experiència a l’antiga radiotelevisió i la superació d’un procés selectiu, cosa que per a l’entitat “vulnera el principi d’igualtat i tanca la porta en la pràctica al conjunt de periodistes que no han estat antics treballadors de RTVV”.

Ara, però, la UPV ha decidit demanar també la suspensió cautelar de les borses “pel risc que una possible sentència favorable a implantar un nou barem menys discriminatori poguera esdevenir inexecutable en un futur”.

El comitè d’empresa de RTVV ha respost tornant un premi que “s’ha convertit en un sarcasme i una burla”. El col·lectiu va rebre l’escultura de Rafael Amorós el maig de 2013, quan lluitava contra un ERO que posteriorment va ser anul·lat per la justícia, decisió que va portar el PP a tancar la radiotelevisió pública. “Ens resulta impossible mirar amb orgull un guardó que ens encoratjava a lluitar quan aquells que aleshores ens animaven a fer-ho ara ens porten als tribunals fent gala del corporativisme més ranci”, assenyala.

Quatre anys de distanciament

Les distàncies entre ambdues parts ja es van començar a produir amb la clausura de RTVV: “Tingué un efecte insòlit sobre la Unió de Periodistes que, de la nit al matí, va tallar en sec tota l’empatia i tota la solidaritat que ens havia donat fins aleshores”, explica el comitè en un comunicat.

“Tan insòlit fou el canvi de postura que del ‘RTVV no es tanca’ es passà sense solució de continuïtat a ‘volem una RTVV nova però amb treballadors nous’. En resum, als extreballadors se’ls negà el pa i l’aigua i es reivindicà que la futura ràdio i televisió hauria de ‘partir de zero’, l’expressió convertida en lema que havia creat l’expresident de la Generalitat, Alberto Fabra, just el dia anterior a que el fera seu la Unió de Periodistes. Tal qual, sense complexos, sense miraments, sense cap vergonya. I així fins ara”, etziba.

“Conflicte ideològic”

L’antic comitè de RTVV defensa que el barem de mèrits per accedir a les borses d’À Punt és el mateix que s’aplica al sector públic valencià des de fa més de deu anys. “La situació resulta especialment indignant si tenim en compte que els avantatges que se’ls dona als extreballadors en el barem de la borsa de treball impliquen una retallada important dels drets reconeguts i firmats en l’ERO”, afegeix.

El comitè d’empresa considera que tot plegat es tracta d’un “conflicte ideològic que posa en relleu la deriva que ha pres l’executiva d’esta organització que ha fet bandera del lleva’t tu perquè em pose jo“, i la qual assegura que “fa uns anys hauria sigut impensable”.

A més, retreu a la UPV que vulgui arrogar-se la negociació col·lectiva, ja que aquesta recau en sindicats i representants dels treballadors. En aquest sentit, assenyala que la Unió “només representa els interessos corporatius d’alguns periodistes”, i remarca que la periodística només és una de totes les categories laborals existents a À Punt.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram