La Junta Electoral Central ha ordenat a la de Barcelona que obri sengles expedients sancionadors contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per les dues editorials de Mònica Terribas a El matí de Catalunya Ràdio que havia denunciat el Partit Popular.

La JEC conclou que la secció La portada dels dies 28 i 30 de novembre van vulnerar “els principis de neutralitat informativa i pluralisme polític”. D’aquesta manera, revoca les resolucions en sentit contrari de la Junta Electoral de Barcelona i estima els recursos del PP.

En La portada del dia 28, Mònica Terribas va parlar en to irònic sobre la normalitat de la campanya amb polítics a la presó i a l’exili, amb la Generalitat intervinguda econòmicament i sense autogovern. A més, va recordar que la Junta havia prohibit als mitjans públics referir-se al president de la Generalitat i als consellers com a tals, entre altres expressions, així com els llaços grocs en llocs oficials.

Sobre aquest editorial, l’òrgan assenyala que “se’n dedueix no només una al·lusió jocosa a anteriors resolucions de la Junta Electoral Central, sinó sobretot la idea implícita que existeix una repressió estatal de l’independentisme català, fent-ne responsables determinades formacions polítiques”.

La JEC acusa Terribas d’oferir un discurs que reflecteix “un to partidista i electoralista obertament favorable a les tesis d’aquelles formacions polítiques que sostenen que existeix una repressió injusta sobre el Govern legítim de Catalunya i sobre l’aspiració d’independència i, alhora, contrari a les formacions electorals que s’oposen a ella”.

Per altra banda, en La portada del dia 30, Terribas explicava el rebuig de PP, PSOE i Ciutadans a una comissió d’investigació sobre les càrregues policials de l’1 d’octubre, i ironitzava sobre els senadors populars a qui els va tocar un número de loteria acabat en 155.

La Junta Electoral Central conclou que aquest segon editorial “trenca” la neutralitat informativa, ja que “l’exposició informativa serveix de cobertura per sotmetre a una crítica negativa” als tres partits. “El contingut d’aquest discurs no és, de cap manera, neutre, sinó que reflecteix, tot ell, una invectiva de to partidista i electoralista, obertament crítica i reprovatòria, que es bolca sobre unes concretes formacions polítiques que concorren a les eleccions”, assenyala.

En ambdós casos, la JEC considera que s’ha produït “una vulneració del principi de neutralitat informativa que va molt més enllà del que podria qualificar-se de ‘el to crític que pot acompanyar una descripció de les notícies'”, tal com havia assenyalat la Junta Electoral de Barcelona en les seves resolucions.

La CCMA recorrerà els expedients.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram