El Jutjat de Primera Instància número 3 d’Alcobendas ha condemnat la revista Mongolia a indemnitzar José Ortega Cano amb 40.000 euros per vulneració del seu dret a l’honor i a la pròpia imatge. L’extorero va denunciar la publicació per un cartell que anunciava la representació a Cartagena el 12 de novembre de 2016 de l’espectacle humorístic musical de Mongolia.

En l’anunci apareix el cap d’Ortega Cano en un cos d’un alienígena, amb un OVNI accidentat, ampolles buides per terra, i frases com “estamos tan a gustito“, “antes riojanos que murcianos” o “Viernes de dolores… Sábados de resaca“. Editorial Mong ha assenyalat que recorrerà la sentència, ja que entén que ha de prevaldre el dret a la llibertat d’expressió.

La sentència afirma que el cartell de Mongolia no utilitza la imatge de l’extorero amb una “finalitat de crítica política o social”, sinó per “provocar exclusivament la burla sobre la seva persona”. La magistrada considera que el fet de realitzar el cartell poc després que Ortega Cano sortís de la presó “accentua la burla, la humiliació i l’ofensa a la seva imatge, i en la seva pròpia terra natal”.

Mongolia ha advertit que els 40.000 euros d’indemnització amenacen “seriosament” el seu futur. Recentment va llançar una campanya de suport per la qual va recaptar 23.700 euros de caixa de resistència, però un cop descomptats els costos judicials i les recompenses del crowdfunding en queden uns 10.000. Una quantitat “totalment insuficient” per fer front la multa imposada, i que s’haurà de consignar al jutjat per poder apel·lar. Amb tot, els responsables de la revista diu que no es rendeixen i en els propers dies prepararan noves accions per tal de salvar-la.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram