El Jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona ha absolt la revista El Jueves del delicte d’injúries als cossos i les forces de seguretat de l’Estat per un article sobre la Guàrdia Civil. La denúncia s’havia formulat contra l’editora del setmanari, RBA Holding de Comunicación; l’autor del text, l’extinent Luis Gonzalo Segura, i l’il·lustrador Juan José Cuerda.

L’article, titulat Los juguetes rotos de la Guardia Civil, es va publicar el 10 de maig de 2017 en la secció Rompan filas, denunciava algunes situacions que es produeixen dins la Guàrdia Civil, i estava il·lustrat amb un dibuix d’un comandament del cos menjant-se el cervell d’un altre agent.

La sentència del Jutjat conclou que el text s’ha d’entendre en el “context de la denúncia social i per això, emmarcat en els drets constitucionals de llibertat d’expressió i informació”.

Amb tot, considera que no tenen aquesta “protecció” expressions com que “la cúpula de la Guàrdia Civil està formada per una gran quantitat de psicòpates i feixistes”. El jutge considera que aquestes expressions “no són gratuïtes i guarden relació amb la denúncia social” de la resta del text i de la il·lustració, malgrat “la Constitució no reconeix el dret a l’insult”.

Tot i així, assenyala que “no és l’expressió psicòpata o feixista la que determina la condemna pel delicte d’injúries i calúmnies a les institucions de l’Estat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram