El Jutjat Penal número 27 de Barcelona ha absolt Juan de Haro, dirigent de Democracia Nacional, pels delictes d’amenaces i coaccions a un grup de periodistes que cobrien un acte amb motiu del 12 d’octubre de 2016 i que van ser expulsats. Per la seva part, el militant ultradretà José Miguel Patón també ha estat absolt del delicte de coaccions, però ha estat condemnat amb una multa de 240 euros per un delicte lleu d’amenaces. La Fiscalia de Delictes d’Odi i l’acusació demanaven per a cadascun d’ells tres anys de presó per quatre delictes de coaccions i un any per un delicte d’amenaces.

Els fets van tenir lloc mentre Manuel Canduela, president de Democràcia Nacional, carregava contra el fotoperiodista Jordi Borràs, blanc habitual dels ultres. Aleshores, un grup d’assistents va començar a increpar Guillem Sànchez, d’El Periódico, a qui van confondre amb Borràs. Juan de Haro va advertir de l’error, però va reconèixer el seu germà, Enric Borràs, redactor de l’Ara. Al final, els dos periodistes van haver de marxar entre amenaces i insults juntament amb Rebeca Carranco (El País) i Benet Íñigo (RAC1), tal com recollia el vídeo enregistrat per la Directa.

El jutge Guillermo Benlloch refusa el delicte de coaccions als quatre periodistes perquè entén que no es va acreditar “la concurrència de l’element típic de violència requerit”. En el judici, De haro va admetre que sí havia fet fora de l’acte els denunciants, però no per periodistes, sinó per “separatistes”. Tot i així, el magistrat conclou que no té “rellevància penalment típica”, ja que cap testimoni havia atribuït “cap expressió concreta o gest inequívocament amenaçants”.

Respecte a la lleugeresa de la condemna contra Patón, que en el judici va reconèixer haver amenaçat Enric Borràs amb ‘arrencar-li el cap’, la sentència assenyala que “no constitueix l’anunci seriós d’una decapitació o d’un altre atac contra la vida, sinó l’exteriorització del disgust o incomoditat” per les fotografies que creia li havia fet el periodista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram