comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

NOTÍCIES

Redacció | Actualitzat el 15 Maig 2018 a les 21:50

El setmanari digital Report.cat del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha presentat una carta oberta on es defensa la feina i els drets dels fotoperiodistes i es denuncien les condicions amb què han de treballar. Amb el títol de O qualitat o res, la missiva alerta de la "preocupant" situació que viu el fotoperiodisme al país i reivindica la seva tasca com un "valor afegit" dins els mitjans.

"Perquè la fotografia no és tan sols un reflex del periodisme, sinó també de la societat. No reivindiquem un col·lectiu professional més, sinó la importància d'una premsa responsable", assenyala el document.

Com a exemples de les dificultats per exercir, els impulsors de la carta citen "la quasi desaparició dels editors gràfics, la precarietat crònica i els constants acomiadaments de professionals".

A més, critiquen les decisions d'editors i directors que "afecten la qualitat periodística" i acostumen els lectors a "una informació de baixa qualitat amb una profusió d'imatges planes, sense lectures profundes ni qualitat estètica, sense intenció ni valor periodístic, que atempten contra el dret a la informació".

Davant d'aquest "empobriment informatiu", els professionals assenyalen que "el camí a seguir" es troba en els mitjans que han apostat pels reportatges en profunditat, el periodisme d'investigació i el bon fotoperiodisme.

La iniciativa ha estat impulsada per Sergi Alcázar, Gianluca Battista, Cristina Calderer, Alberto Estévez, Ana Jiménez, Jordi Play i Elisenda Pons, i s'ha presentat amb més de mig miler d'adhesions.

O qualitat o res

Aquests dies es pot visitar una nova edició del World Press Photo. Les imatges, colpidores i emotives, aconsegueixen cada any que sigui l'exposició més visitada del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Ara bé, la preocupant situació del fotoperiodisme a casa nostra no convida a cap tipus de celebració.

Els fotògrafs sempre som al carrer, en contacte físic amb qualsevol realitat, per això les nostres imatges són l'eina més directa per informar. Som testimonis del que passa i, per tant, el primer factor de credibilitat del mitjà de comunicació. Una responsabilitat, però, que no es correspon amb les condicions en què exercim la nostra feina.

Paradoxalment, el fotoperiodisme està fortament qüestionat ara que la imatge en la societat té més força que mai. Només a Facebook es pugen uns tres milions de fotografies diàries, la majoria de consum efímer. En l'entorn digital, ja no és cert que una imatge val més que mil paraules. Una bona imatge, sí. Per això els fotoperiodistes hem de marcar diferències i posicionar-nos com l'autèntic valor afegit dins els mitjans. Les bones imatges interpel·len l'espectador. Està estudiat que els lectors el primer que veuen són les fotografies, en segon lloc el titular i, finalment, el text. Primer observem i després llegim.

Tot i així, és difícil publicar bones imatges en les condicions actuals. La signatura del fotògraf ha de ser garantia de professionalitat i veracitat. En canvi, les seccions de fotografia cada cop tenen menys poder de decisió. Prova d'això és la quasi desaparició dels editors gràfics –bàsics per filtrar en la sobreabundància d'imatges i mantenir-ne la qualitat–, la precarietat crònica i els constants acomiadaments de professionals, substituïts per imatges de procedència dubtosa (per no dir malintencionada) i cedides amb intencions publicitàries.

Una situació que no és exclusiva del nostre país. El fotògraf Ryan Kelly, recentment guardonat amb el premi Pulitzer, ha deixat la professió, cansat de l'estrès, els horaris extenuants i uns salaris a la baixa. Kelly és la punta de l'iceberg, perquè hi ha un munt de companys que també ho estan deixant.

Davant els importants problemes financers, uns desorientats editors i directors prenen decisions sense recorregut que afecten la qualitat periodística. S'està potenciant un periodisme sense investigació, alineat amb els poders econòmics i que s'ha acostumat a les rodes de premsa sense preguntes.

Les empreses, preocupades només per omplir el rectangle en blanc d'una maquetació, estan acostumant el lector a una informació de baixa qualitat amb una profusió d'imatges planes, sense lectures profundes ni qualitat estètica, sense intenció ni valor periodístic, que atempten contra el dret a la informació. Som, doncs, enmig d'un empobriment informatiu que, a la llarga, es paga. Perquè el futur del periodisme depèn de la credibilitat dels continguts, que va de la mà de la qualitat. Credibilitat i qualitat, dues paraules clau.

El camí a seguir el trobem als mitjans de referència que han apostat pels reportatges en profunditat, pel periodisme d'investigació i pel bon fotoperiodisme. Empreses que són conscients del compromís amb els lectors, i aquests els corresponen amb la seva confiança. És la lliçó apresa els darrers anys: no serveix qualsevol cosa.

Molts editors de casa nostra, però, semblen que no ho han entès, segueixen pensant només en el compte de resultats a curt termini i, de passada, vulneren la seva responsabilitat social i sovint, també, el codi deontològic. Disset anys enrere, Pepe Baeza, –qui fou editor gràfic d'El Periódico de Catalunya i redactor en cap de Fotografia de La Vanguardia– finalitzava el llibre Por una función crítica de la fotografía de prensa amb una reflexió plenament vigent en què deia que sense intel·ligència, risc, debat professional o sense enfrontaments amb els poderosos, "la premsa, tal com encara podem imaginar-la, morirà lentament, engolida per l'interès, la banalitat i la indiferència. El que li ocorrerà a la imatge serà el primer símptoma del que vindrà després".

Davant del pensament únic i del bombardeig d'imatges trivials, cal apostar per la visió diferenciada, crítica, innovadora i creativa del fotògraf, amb editors valents que publiquin imatges compromeses. El present i el futur de la professió passen per propostes visuals que ens convidin a reflexionar sobre el món on vivim.

Per això, alcem la veu abans que un dia els lectors s'adonin que els mitjans ja no tenen fotografies, sinó simples taques de color que no els aporten res. Perquè, llavors, la nostra feina ja no serà una prova palpable de la realitat i el lector haurà perdut el dret a la informació de qualitat.

Perquè la fotografia no és tan sols un reflex del periodisme, sinó també de la societat. No reivindiquem un col·lectiu professional més, sinó la importància d'una premsa responsable. Per tot plegat, us convidem a apostar per un periodisme independent, rigorós i que permeti recuperar la credibilitat que han perdut els mitjans. Nosaltres ho tenim clar: o qualitat o res.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

La Policia va demanar controlar un any de trucades de l'Agència Efe a Balears

La Policia espanyola va demanar al jutge Miguel Florit que sol·licités a les companyies [...]

Barcelona Activa licita els serveis de disseny gràfic i edició de peces de comunicació

Barcelona Activa ha obert el procés de licitació per adjudicar els serveis de disseny gràfic [...]

Un Observatori analitza els discursos discriminatoris en la cobertura de l'actualitat

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha posat en marxa l'Observatori d'actualitat del discurs [...]

Es cou el 1er Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat

Enguany, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació obrirà el meló d'un projecte que [...]

El País crea una àrea periodisme de dades

El diari El País ha decidit apostar pel periodisme de dades amb la posada en marxa d'una àrea [...]

Mor Andreu Aguilera, gerent d'Imprintsa i directiu de Prensa Ibérica

El gerent d'Impressions Intercomarcals i director d'impremtes del grup Prensa Ibérica, Andreu [...]

El Govern espanyol contempla incrementar un 9,5% la subvenció a RTVE

El Projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2019 preveu assignar a RTVE una [...]

Las Provincias renova els comandaments de la redacció

La direcció de Las Provincias ha renovat diversos comandaments del diari. D'entrada, Jesús [...]

Pablo Caño, nou conseller delegat d'elEconomista

Editorial Ecoprensa ha incorporat Pablo Caño Sterck com a nou conseller editorial. El seu [...]

Carlos Yárnoz, nou defensor del lector d'El País

La directora d'El País, Soledad Gallego-Díaz, ha nomenat el periodista Carlos Yárnoz com a [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.