El quart poder i la independència. La batalla mediàtica en els “fets d’octubre” del Procés, del periodista Josep Gifreu, ha estat l’obra guanyadora del Premi d’Assaig Irla 2018, dotat amb 6.000 euros i la seva publicació en la col·lecció El Fil d’Ariadna, d’Angle Editorial. L’acte de lliurament del guardó atorgat per la Fundació Josep Irla tindrà lloc el 14 de juny a l’Ateneu Barcelonès, en el marc de la Nit Irla.

Gifreu, catedràtic de Teoria de la comunicació i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, analitza el paper dels mitjans de comunicació en el procés polític català, i mostra com alguns d’ells han prescindit dels estàndards de la deontologia professional per esdevenir “periodisme de trinxera”.

L’obra premiada analitza el tractament informatiu dels principals diaris catalans, espanyols i internacionals. L’autor considera que en el conflicte Catalunya-Espanya cada bloc polític ha buscat les màximes complicitat i lleialtats en els mitjans, sobretot entorn el que anomena els “fets d’octubre”.

El quart poder i la independència conclou que la premsa de referència de Madrid va tenir una resposta compacta, persistent i unívoca, clarament bel·ligerant i hostil contra el procés, mentre que l’ecosistema català va afrontar el debat públic amb actors mediàtics posicionats a banda i banda de les parts. Per a Gifreu, cal exigir a la premsa espanyola una “ètica de la responsabilitat” que tingui en compte el preu d’un periodisme no independent.

L’obra també inclou el paper de les xarxes socials, tant pel que fa a la capacitat de mobilització com a l’impacte de l’1-O arreu del planeta, i a la configuració de canals de comunicació lliures per part dels dirigents empresonats o a l’exili.

El jurat del Premi d’Assaig Irla 2018 estava format per Agustí Alcoberro, professor d’Història de la Universitat de Barcelona; el periodista Ferran Espada; Rosa Rey, directora d’Angle Editorial; Cristina Sànchez Miret, professora de Sociologia de la Universitat de Girona; i Judit Vall, professora d’Economia de la UB.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram