La renovació del consell d’administració de RTVE per la via urgent ha patit un contratemps imprevist. Les quatre candidatures derivades del Senat no han aconseguit la majoria absoluta requerida al Congrés en la segona ronda per un sol vot. En concret, han rebut 175 suports en lloc dels 176 necessaris, malgrat de disposar de 179 diputats favorables. La causa han estat dos vots anul·lats per utilitzar la papereta equivocada (la de la votació a la presidència que s’havia de fer després), a més de dues absències.

Així doncs, si cap escletxa jurídica no ho impedeix, RTVE haurà d’esperar al concurs públic activat per renovar el consell d’administració. Fins aleshores, el Reial decret llei aprovat pel Govern espanyol permet nomenar un administrador únic provisional, el qual hauria de ser escollit pel Congrés amb els mateixos suports i terminis. És a dir, amb els vots de dos terços de la cambra en primera votació, o majoria absoluta i suport de quatre grups en segona ronda.

Mentrestant, RTVE continua sense presidència i amb tots els consellers en funcions i amb el mandat caducat.

El ple del Congrés va escollir el 4 de juliol en segona votació les sis candidatures presentades per PSOE, Podem i PNB. L’endemà, al Senat, amb majoria del PP, no es va aconseguir nomenar els quatre membres que li corresponien en cap de les dues votacions. Tal com establia el Reial decret com a mesura previsora, si hi havia vacants al Senat la seva elecció passaria al Congrés. El que no es preveia era que l’error en dues paperetes ho impedís.

Els quatre aspirants presentats que s’han quedat a un vot de ser escollits eren Fernando López Agudín, membre del consell editorial d’El Mundo; Juan Tortosa, cofundador de Canal Sur; Isabel Cerrada, actual directora de relacions laborals a RTVE, i Josep-Lluís Micó, catedràtic a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Les sis candidatures que sí van rebre el suport necessari, però que igualment no poden prendre possessió del càrrec, són: el presidenciable Tomás Fernando Flores, actual director de Radio 3; les periodistes Rosa María Artal i Cristina Fallarás; Juan José Baños, director de Grupo Noticias i el diari Deia; Concepción Cascajosa, professora de la Universitat Carlos III de Madrid, i Víctor Sampedro, catedràtic a la Universitat Rei Joan Carles de Madrid.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram