El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha aprovat el tractament informatiu de TV3 donat a la filtració dels comentaris masclistes de Lluís Salvadó, exsecretari d’Hisenda de la Generalitat i diputat d’ERC, en una conversa telefònica privada amb l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, sobre el possible nomenament d’una consellera d’Ensenyament. En concret, considera que el tractament realitzat als teleinformatius del 9 de març “aporta tots els elements informatius que permeten la comprensió dels fets narrats”.

Com en anteriors ocasions, l’acord ha comptat amb els vots favorables dels tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius) i el vot contrari dels de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher. La divisió de parers rau en el fet que els informatius de TV3 no van reproduir ni transcriure els comentaris de Salvadó objecte de la polèmica, a diferència de la majoria de mitjans.

La resolució del CAC considera correcte el tractament realitzat, ja que la informació emesa va incloure quin va ser el fet (la filtració a Antena 3 d’una conversa), les persones implicades (Lluís Salvadó i Josep Caparrós), l’objecte de la conversa (l’elecció d’una dona per ser nomenada consellera d’Ensenyament), el motiu de la polèmica (el contingut de la conversa, considerat “masclista”, “xenòfob” i fet amb “to sorneguer”; la desqualificació de les dones), quines reaccions hi va haver (de la persona involucrada i dels diferents partits) i què va passar amb l’àudio d’Antena 3 (retirat abans de l’emissió dels teleinformatius).

Discrepàncies

Els tres consellers discrepants consideren que el tractament de TV3 “no va aportar” els elements informatius necessaris per tal de comprendre amb tot el seu abast la notícia. Sirera, Figueras i Parera consideren que “qui té la responsabilitat d’informar no pot donar per suposat que l’audiència ja coneix una part, en aquest cas essencial, de la notícia. Com a conseqüència d’aquesta mancança, el resultat final no és prou entenedor per al receptor de la informació”, assenyalen en un vot particular.

A més, els tres consellers critiquen que els teleinformatius van embolcallar el relat “amb elements que poden interpretar-se com un intent de minimitzar la importància de les paraules ofensives dels dos polítics i, així, desviar el focus d’atenció cap a elements aliens a la conversa”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram