El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha acordat que el programa Solidaris de Catalunya Ràdio dedicat a la declaració de presó incondicional de diferents polítics catalans va complir amb el Llibre d’estil de la CCMA. El programa es va emetre el 24 de març sota el títol No normalitzar la repressió.

El CAC considera que les valoracions o interpretacions professionals realitzades pel presentador del programa, Albert Segura, no van suposar una “contravenció” del Llibre d’estil. Amb tot, recorda a la CCMA la importància de “cenyir-se escrupolosament” a les previsions del document i de “delimitar clarament” els elements que són interpretacions o valoracions professionals de les opinions personals.

Com en anteriors ocasions, l’acord ha comptat amb els vots favorables dels tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius) i el vot contrari dels de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher.

Argumentacions

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una queixa rebuda sobre una suposada falta de pluralitat i neutralitat, així com una “instrumentalització política parcial” d’Albert Segura.

En el seu anàlisi, l’informe de l’ens constata que Solidaris és un magazín temàtic que tracta sobre diferents conflictes socials de l’actualitat i que pren un posicionament actiu en favor de la cultura de la pau i del respecte dels drets humans.

El programa denunciat va abordar la declaració de presó incondicional dels presos polítics, dictada el dia abans, i va realitzar un debat en el qual participaven persones amb un “punt de vista rellevant” en el camp dels drets humans i els drets de la ciutadania.

En el marc d’aquest enfocament, i en el context del “posicionament actiu” que defineix el Solidaris, el conductor va introduir elements de valoració en relació amb el tema tractat en diversos moments.

Per a les conselleres Carme Figueras i Eva Parera, al llarg del Solidaris del 24 de març “es vulnera de manera reiterada” el Llibre d’estil de la CCMA, atès que Albert Segura “introdueix de manera clara i explícita valoracions personals de caràcter polític que poden constituir una presa de partit”. A més, denuncien una “manca de pluralisme política” per “l’absència de punts de vista diferents o fins i tot confrontats” respecte al tema abordat.

El conseller secretari del CAC, Daniel Sirera, també considera que Segura va vulnerar el Llibre d’estil, i troba “contradictori” que per una part s’asseguri que el periodista no va contravenir el document, i per l’altra es recordi que els professionals de la CCMA s’hi han de cenyir “escrupolosament”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram