El magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno ha citat a declarar en qualitat d’investigades a vuit persones pel presumpte frau amb els drets de propietat intel·lectual dels espais musicals que emeten les televisions de matinada, pràctica coneguda com la “roda de les televisions”. 

Entre els imputats hi ha el president de la Societat General d’Autors i Editors, José Miguel Fernández Sastrón; Antonia Prieto Ragel, directora de programes d’entreteniment de TVE, i Carlos Salazar Murillo, responsable de la divisió musical de Canal Sur. Els tres han de declarar com a imputats entre el 3 i el 4 d’octubre juntament amb José Arturo Morales Rodríguez, Juan Manuel Muruve Calle, Raquel Camins Cruxent, José Luis Rupérez Cebolla i María Sanz Núñez de Villavicencio.

El cas es va destapar al juny de 2017, quan la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia espanyola va registrar la seu de la SGAE i es van presentar en una quinzena de cadenes de televisió per demanar documentació. 

Segons la investigació, l’entramat es dedicava al registre de suposats arranjaments en obres musicals de domini públic per després registrar-les com a noves mitjançant testaferros i empreses editorials. Posteriorment aquestes obres s’emetien de matinada en diferents cadenes de televisió per generar drets d’autor.

La cessió de drets d’obres musicals convertia les TV en titulars mitjançant les seves pròpies editorials, generant un benefici econòmic en funció dels minuts i les franges horàries en les quals s’emetien. Aquest benefici seria l’anomenat “retorn” amb què les cadenes recuperarien part de la quota que paguen a la SGAE per l’ús de tot el se repertori.

El jutge calcula que la trama va defraudar uns 100 milions d’euros entre 2006 i 2011.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram