La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha sancionat Libertad Digital amb 17.000 euros pels comentaris de Federico Jiménez Losantos a esRadio on proposava accions violentes contra interessos alemanys, i que l’ens regulador considera “susceptibles d’incitar a l’odi per raó de nacionalitat”.

Els fets es van produir en el programa Es la mañana de Federico el 6 d’abril, l’endemà que el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein no admetés la imputació del delicte de rebel·lió contra el president Carles Puigdemont i el deixés en llibertat sota fiança.

En la seva intervenció, Losantos va parlar de la població alemanya resident a les Illes Balears com a “ostatges” i de fer “esclatar” cerveseries de Baviera. A més, va justificar les actuacions recordant que, en el seu moment, els assassinats del GAL “van funcionar extraordinàriament bé” per influir en l’actuació judicial de França contra ETA.

Al juny, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va concloure que els comentaris de Jiménez Losantos es podien catalogar com a “incitadores a l’odi” i, en conseqüència, suposar una infracció “molt greu” de la Llei general de la comunicació audiovisual. Per la seva part, la CNMC, que va incorporar l’informe del CAC a l’expedient, ha resolt el cas com una infracció administrativa lleu.

Competència recorda que l’article 4.2 de la Llei assenyala que “la comunicació audiovisual mai podrà incitar a l’odi o a la discriminació per raó de gènere o qualsevol circumstància personal o social, i ha de ser respectuosa amb la dignitat humana i els valors constitucionals, amb especial atenció a l’erradicació de conductes afavoridores de situacions de desigualtat de les dones”.

Libertad Digital pot interposar un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la CNMC davant l’Audiència Nacional en el termini de dos mesos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram