El dibuixant, caricaturista i il·lustrador nord-americà Peter Kuper ha estat distingit amb la 20a edició del Premi LiberPress per la seva “superba trajectòria artística i humana”. L’acte de lliurament dels guardons, atorgats per l’associació del mateix nom i la Diputació de Girona, tindrà lloc el 5 d’octubre a l’Auditori de Girona.

El jurat destaca que Kuper és un autor i caricaturista “essencial, punyent i divertit alhora, a la recerca d’un món més digne i humà”. El veredicte ressalta que “a través dels seus còmics i dibuixos aguts i valents, ha retratat i denunciat la insolidaritat, l’autoritarisme i molts aspectes de la deshumanització de la nostra societat”, i que ho ha fet des de plataformes “que arriben i influeixen a tot el món”.

Peter Kuper va ser un dels fundadors el 1979 de la revista de còmics World War 3 Illustrated. El dibuixant és professor de la New York’s School of Visual Arts i de la Parsons The New School for Design, i ha dissenyat portades i treballat per a Time Magazine, Newsweek, The New York Times i la revista MAD (amb la publicació, cada mes, de la sèrie Spy vs. Spy).

Kuper també ha adaptat nombroses obres d’autors com Franz Kafka (La metamorfosi o el recull d’obres Give it up!) i Upton Sinclair (La Jungla), i ha escrit i il·lustrat molts llibres: Diario de Oaxaca, El sistema, Diario de Nueva York, No te olvides de recordar o Ruinas.

Reconeixement a Carles Rahola

Per altra banda, enguany s’ha atorgat el Memorial LiberPress al periodista i escriptor Carles Rahola i Llorens (Cadaqués, 1881 – Girona, 1939), en homenatge a aquest intel·lectual “exemplar” que dona nom als premis de comunicació local de les comarques gironines.

En la resta de categories, enguany s’ha distingit l’escriptora Almudena Grandes (LiberPress Literatura), la cineasta Silvia Venegas (LiberPress Cinema), la cantautora Marina Rosell (LiberPress Cançó), la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia (LiberPress Associacions), Metges Sense Fronteres (LiberPress Catalunya), la restauradora Montserrat Fontané (LiberPress Camins), i Carlos Magdalena ‘el messies de les plantes’ (Premi LiVerdPress).

Els Premis LiberPress, creats el 1999, tenen per objectiu obrir un espai de debat sobre quin és el paper dels mitjans de comunicació dins la societat, i premiar els personatges d’àmbit mundial que hagin destacat per la seva tasca independent, democràtica i solidària. LiberPress també busca implicar en aquest projecte associacions humanitàries per tal que aconsegueixin ampliar el seu suport econòmic i mediàtic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram