L’Aliança de Consells de Premsa Independents d’Europa (AIPCE) ha condemnat les pressions, les censures, les amenaces i els actes de violència contra la llibertat d’informació, les quals han augmentat darrerament en diversos països i estan arrelant en d’altres, segons explica el Consell de la Informació de Catalunya.

Els assassinats de periodistes i les altes pressions als mitjans incòmodes han disparat les alertes de les organitzacions autoreguladores, que es van reunir a Hèlsinki la setmana passada per celebrar la seva conferència anual, i van debatre àmpliament sobre la situació. A l’esdeveniment hi van assistir 57 delegats de 33 països, i el CIC hi va estar representat pel seu president, Roger Jiménez.

Durant la conferència de l’AIPCE també es va promoure la creació d’un grup de treball específicament dedicat a fer un seguiment i assessorar el projecte de la Unió Europea per combatre les fake news i la desinformació, així com així com augmentar la qualitat de la premsa mitjançant l’autoregulació, la confiança i la transparència.

Per altra banda, en la reunió es va suggerir la creació d’una comissió sobre les xarxes socials amb especial jurisdicció respecte als continguts de les plataformes, la protecció del copyright i els reguladors, promoure les bones pràctiques i finançar projectes independents investigadors, explica el CIC.

Els consells de l’AIPCE també van expressar la seva preocupació per l’ús d’algoritmes a càrrec de plataformes com Facebook, Google o Twitter que acaben alterant les xarxes i afectant a la ciutadania. En aquest sentit, es va fer una crida perquè els codis deontològics apel·lin a la transparència en una taxonomia de l’ús d’algoritmes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram