La Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona acull divendres la Jornada sobre alfabetització informacional i mediàtica per una ciutadania crítica, coorganitzada amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’objectiu de l’activitat és fomentar la capacitat crítica de la població en relació a la informació que es reben de les múltiples fonts a les quals es té accés.

Quin és el rol que han de jugar els mitjans de comunicació locals en l’alfabetització mediàtica de la ciutadania? Com poden les biblioteques públiques municipals afavorir el coneixement i la capacitat crítica de la població? Com es pot aprendre la competència mediàtica i qui la pot ensenyar? Aquestes són algunes de les qüestions que es plantejaran durant la jornada, amb convidats i ponents de perfil molt transversal.

L’activitat arrencarà amb dues conferències: Què és el MIL i com és d’important per al desenvolupament al llarg de la vida (10 h), a càrrec de José Manuel Pérez Tornero, de la Càtedra UNESCO d’Alfabetització Mediàtica de la UAB, i L’educació al llarg de la vida gràcies a les biblioteques públiques (10.45 h), per Aurora Vall Casas, professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

El matí es completarà amb una taula rodona (12 h) amb la participació de Núria de José, cap de projectes a la Xarxa Audiovisual Local; Carlos Ortiz, bibliotecari de l’Institut Menéndez y Pelayo; Marta Civil, investigadora de l’InCom-UAB; Mònica Lablanca, directora de Cugat.cat, i Laura Cervi, professora i membre del Gabinet de Comunicació de la UAB.

La programació continuarà a la tarda amb la presentació del projecte EduCAC (15 h), a càrrec de Salvador Alsius, vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Finalment hi haurà una sessió de comunicacions(15.45 h): Professionals de la informació, la comunicació i l’educació davant la infoxicació i les fake news: col∙laborem?, d’Alexandre López Borrull, professor de la Universitat Oberta de Catalunya; Els bibliotecaris: de guardians dels llibres a divulgadors del coneixement, de Joan Ramon Gómez Escofet, director del Servei de Biblioteques de la UAB; La competència informacional i els estudiants universitaris, de Pilar Cid i Remei Perpinyà, professores de Documentació de la UAB; L’experiència de Badalona Comunicació i les escoles (TV), de Josep Viñeta Balsells, director de Badalona Comunicació; i ‘Aula dial’, el projecte educatiu de Ràdio Sant Vicenç dels Horts amb les escoles del municipi, d’Eva Garcia, directora de Ràdio Sant Vicenç dels Horts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram