El suposat secret professional dels periodistes va ser vulnerat aquest dimarts a Palma. La Policia espanyola va requisar mòbils i ordinadors de periodistes d’Europa Press i Diario de Mallorca per ordre del Jutjat d’Instrucció número 12 amb el vistiplau de la Fiscalia. L’objectiu és determinar l’origen de la filtració d’un informe policial del ‘cas Cursach’, que investiga el principal empresari d’oci nocturn de Mallorca i que esquitxa policies i polítics.

Al matí, tres agents de la policia i una secretària judicial es van presentar a la seu d’Europa Press a Palma, on van demanar a la periodista Blanca Pou, que cobreix la informació sobre el cas Cursach, que lliurés tota la documentació al respecte. Ella es va acollir al seu dret a no revelar les seves fonts i va demanar contactar amb els serveis jurídics de l’agència, cosa que se li va negar.

Al final, emparant-se en el mandat judicial, es van emportar el telèfon mòbil personal de la periodista, dos ordinadors de l’empresa i diversa documentació en paper, explica Europa Press.

En paral·lel, el periodista Kiko Mestre, de Diario de Mallorca, havia estat citat als jutjats, on també se li va requisar el telèfon mòbil personal pel mateix motiu. A la tarda, la Policia es va presentar a la redacció del mitjà, que, previngut, es va negar a entregar cap ordinador ni documentació emparant-se en el secret professional, i els agents van acabar marxant.

Atemptat contra la llibertat de premsa

L’Associació de Periodistes de les Illes Balears i el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears han condemnat l’actuació policial ordenada pel Jutjat, que han qualificat com “el major atemptat contra la llibertat de premsa de la història democràtica de Balears”.

En un comunicat conjunt, l’APIB i l’SPIB recorden que el secret professional està emparat per la Constitució Espanyola, perquè és “imprescindible” protegir les fonts. “Si es vulnera el secret professional s’elimina una de les vies més importants d’accés a la informació”, recalquen.

Diverses entitats i associacions han mostrat el seu rebuig a l’actuació policial i judicial: la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya, la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació, l’Associació de Comunicadors i Informadors Jurídics, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, la Unió de Periodistes Valencians, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, la Federació de Sindicats de Periodistes o l’Agrupació de Periodistes de la UGT.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram