El programa Sense ficció de TV3 estrena aquest dimarts a la nit Llibertats empresonades, un documental de producció pròpia dirigit pels periodistes Albert Elfa i Ricard Belis, el qual es fa ressò de la regressió que viu l’exercici de les llibertats.

El treball  mostra l’abast repressiu de la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana –més coneguda com a mordassa– i la reforma del Codi Penal aprovades pel PP el 2015, amb casos que afecten cantants, actors, poetes, periodistes, dibuixants i activistes de col·lectius com els CDR o la PAH, entre d’altres.

Llibertats empresonades també compara la situació actual amb la que es va viure al País Basc a finals dels 90, amb el procés de criminalització del món abertzale iniciat pel jutge Baltasar Garzón, que va acabar amb nombrosos activistes a la presó, així com diversos periodistes.

Finalment, els autors entenen que la regressió de les llibertats és un problema global i s’acosten a la realitat d’Hongria, amb la persecució d’organitzacions de drets humans, la criminalització de la dissidència i el control sobre la premsa.

Després de l’emissió del documental, el programa Món agafarà el fil per preguntar-se sobre l’estat de la democràcia global. Amb el títol El món no gira rodó, l’espai conduït per Joan Carles Peris comptarà amb aportacions dels periodistes de TV3 Xesco Reverter, Joan Roura, Oriol Serra i Nicolás Valle.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram