A última hora d’aquest diumenge, poc abans que expirés el termini, el Govern valencià va ratificar el preacord sobre l’ERO assolit amb el comitè d’empresa de RTVV i aprovat per la majoria dels treballadors. El vistiplau va arribar malgrat els dos representants de la CGT al comitè (format per 23 membres) s’han negat a donar suport al preacord, cosa que els liquidadors (a instàncies del Consell) posaven com a condició imprescindible per poder evitar una possible denúncia al jutjat per part del sindicat.

Divendres, la direcció de Radiotelevisió Valenciana i els representants de la plantilla van arribar a un preacord sobre l’expedient de regulació, el qual dissabte va ser aprovat pels treballadors: 729 hi van votar a favor (69,49%); 291 en contra (27,74%); 17 es van abstenir (1,62%); 10 van votar en blanc (0,95%), i 2 vots van ser nuls.

El Consell claudica

Amb tot, la direcció de l’empresa es va negar a ratificar el preacord perquè exigia la unanimitat dels sindicats, ja que els representants d’Intersindical Valenciana, CCOO, UGT, USO i CSI-F sí hi donaven suport, però els de la CGT, no. Amb aquesta exigència d’última hora, la Generalitat es volia blindar davant la possibilitat d’una denúncia als jutjats de l’ERO.

Durant tot diumenge, es va intentar convèncer els representants de la CGT perquè se sumessin a la resta de sindicats, cosa que no va passar. Amb tot, des del Consell es va valorar l’acord amb la majoria del comitè i el vistiplau majoritari de la plantilla per ratificar-lo, segons van argumentar fonts de Presidència a Efe.

86 milions en indemnitzacions

L’acord entre empresa i representants sindicals estableix la recol·locació de 23 documentalistes i set tècnics, i un ERO per a la resta, gairebé 1.600 treballadors. Les indemnitzacions seran de 35 dies per any treballat amb un màxim de 30 mensualitats, a més del pagament d’entre 5.000 i 8.000 euros lineals en funció del salari i antiguitat, i un complement de 3.000 euros per als treballadors d’entre 45 i 55 anys. La suma no pot superar el màxim de l’acomiadament improcedent, 40 dies per any treballat.

En l’anterior ERO, anul·lat per la justícia i que va acabar desencadenant el tancament de la radiotelevisió pública valenciana, les compensacions van ser de 20 dies per any treballat.

Les indemnitzacions s’abonaran en dos terminis: el primer, del 60%, serà immediat, i la resta es pagarà el primer trimestre del 2015. L’execució de l’expedient es preveu per al maig, gairebé sis mesos després del tancament de RTVV, temps durant el qual la plantilla ha seguit cobrant per no anar a treballar.

El pacte suposarà que l’empresa hagi acabat acceptant gairebé íntegrament la darrera oferta dels sindicats i acabi pagant més de 86 milions d’euros en indemnitzacions. El motiu d’aquesta generositat era garantir un acord que evités que l’ERO acabés als jutjats i fos tombat altre cop amb l’horitzó d’unes eleccions a la Generalitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram