El secretari de Comunicació, Josep Martí, s’ha reunit aquest dilluns amb representants de tots els grups parlamentaris per explicar-los el contingut de la seva trobada amb el secretari d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, Victor Calvo-Sotelo, i els ha traslladat les alternatives amb què es treballa davant la voluntat del Govern espanyol de tancar un dels tres múltiplexs de la Generalitat.

Amb les explicacions de la situació damunt la taula, CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han arribat a un acord per impulsar “accions polítiques conjuntes” al Parlament i al Congrés dels Diputats per evitar la supressió d’un dels MUX. Els representants del PP i Ciutadans se n’han desmarcat amb diferents arguments.

Decisió política

En un comunicat conjunt, els cinc grups rebutgen la decisió de l’Estat perquè comportaria el tancament de canals de Televisió de Catalunya, debilitaria l’oferta de canals en català i suposaria la pèrdua d’una futura reciprocitat amb el País Valencià i les Illes Balears.

A més, es mostren “convençuts” que es tracta d’un decisió política “disfressada d’arguments tècnic”, Per això, reclamen “voluntat política per trobar una solució tècnica”, ja que consideren que el reordenament de l’espai radioelèctric permet la “convivència” dels múltiplexs actuals i els nous serveis de telefonia 4G.

Així, les cinc forces recolzen el Govern de la Generalitat perquè “defensi, per totes les vies legals disponibles, el futur de la televisió en català”.

Els diputats que han participat en la reunió han estat Albert Batalla i Benet Maimí (CiU), Sergi Sabrià (ERC), Núria Parlon (PSC), Santi Rodríguez (PP), Marta Ribas (ICV-EUiA), Carlos Carrizosa (Ciutadans) i David Fernàndez (CUP). A la trobada també han assistit el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, i el director general de Mitjans de Comunicació, Antoni Molons.

PP i C’s se’n desmarquen

El Partit Popular no s’ha sumat a la resta de grups en contra de l’eliminació d’un MUX perquè no comparteixen els arguments del Govern ni tampoc hi veuen una voluntat “recentralitzadora” per part de l’Executiu espanyol, segons han explicat fonts del partit a l’ACN. A més, consideren que el posicionament de la Generalitat és un intent de “buscar greuges” cap a Catalunya “expressament”.

Per la seva part, Ciutadans ha demanat més documentació a Josep Martí perquè diu no refiar-se de “l’enfocament de greuge” que fa el Govern, a qui acusa de buscar “constantment l’enfrontament”. Amb tot, Carrizosa, que ha lamentat que Madrid no informés la Generalitat, assegura que un cop tingui tota la informació C’s es posicionarà. Amb tot, per a Carrizosa el debat no és tant si al darrere hi ha un “rerefons polític”, sinó com afectarà la mesura al repartiment de canals a Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram