Barcelona d’Infraestructures Municipals ha obert el procés de licitació del contracte per a la redacció del projecte de rehabilitació i la direcció de les obres de la Casa de la Premsa, edifici considerat Bé Cultural d’Interès Local que l’Ajuntament vol convertir en un nou equipament per al barri. El pressupost base de licitació és de 37.835,12 euros (sense IVA) per un contracte amb un valor estimat de 434.785,54 euros. El termini per presentar ofertes finalitza el 27 de febrer.

Malgrat els usos de l’edifici encara no estan definits, la comissió per a la recuperació de la Casa de la Premsa (formada per veïns i entitats, entre elles el Sindicat de Periodistes de Catalunya i la Fundació Periodisme Plural) vol que la comunicació sigui un eix temàtic de les activitats que s’hi organitzin un cop estigui en funcionament, amb un espai per a la memòria de la premsa de la ciutat.

L’inici del procés de rehabilitació de l’edifici coincideix amb la formalització de l’associació Casa de la Premsa, que celebrarà l’assemblea fundacional aquest 31 de gener.

Història de l’edifici

La Casa de la Premsa va ser el centre d’atenció dels periodistes que cobrien l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Va ser un dels pocs edificis que quan es va construir es va pensar en un futur més enllà de l’esdeveniment. Durant aquest, l’immoble va acollir els serveis de comunicació de l’època (cabines telefòniques, telègraf, estafeta de correus, laboratori fotogràfic), i disposava de sala d’actes (on s’hi van fer activitats relacionades amb el periodisme), sales de treball, cafeteria, biblioteca, i fins i tot unes habitacions en què van dormir alguns enviats especials.

Quan va acabar l’Exposició, però, el consistori es va desdir del seu compromís i va destinar la Casa de la Premsa a allotjar les oficines administratives de liquidació de l’esdeveniment i de gestió dels edificis que van quedar, decisió que va provocar les protestes dels periodistes. El 1934, el consistori va cedir l’espai a la Guàrdia Urbana, que va ocupar l’edifici fins als anys 80.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram