Els professionals de BCN Audiovisual, Antena Local i Televisions Locals de Districte que treballen a betevé han rebutjat per una àmplia majoria la proposta d’internalització realitzada per Informació i Comunicació de Barcelona, l’empresa municipal que gestiona els mitjans públics de la ciutat. En una assemblea celebrada dijous, el 76% va votar-hi en contra.

La darrera oferta d’ICB preveia la internalització de 230 treballadors a partir de l’1 de novembre de 2017, una millora salarial del 12%, i una reducció progressiva de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals en dos anys. Com a condició, els treballadors havien de retirar les demandes per “cessió il·legal” (se n’han presentat més de 170), les resolucions de les quals de moment són favorables a la plantilla.

En canvi, els treballadors consideren de forma majoritària que la proposta és insuficient tant econòmicament com pel que fa a les condicions laborals.

Incertesa

La direcció i el consell d’administració de betevé han lamentat “profundament” el resultat de la votació i han mostrat la seva “preocupació per les conseqüències que això pugui tenir per a la gestió i la viabilitat del mitjà”, apunten en un comunicat.

“Nosaltres sincerament no ho entenem, i ho veiem com una oportunitat perduda”, ha assenyalat el director de betevé, Sergi Vicente, en declaracions al mitjà. “A partir d’aquí, si no s’obre cap altra via de negociació, el que haurem de fer és allò que ens mana el contracte programa”, que és la internalització de 177 treballadors amb les condicions laborals actuals, ha afegit en referència al nou model aprovat al desembre.

Per la seva part, els representants dels treballadors de BCN Audiovisual, Antena Local i Televisions Locals de Districte destaquen que el resultat “no és un rebuig a la via negociada, sinó a una proposta tancada i insuficient”. En aquest sentit, esperen que ICB “recapaciti” i ambdues parts puguin seure de nou a negociar “un acord més just, que posi fi a anys de precarietat i que equipari les nostres condicions amb les escales salarials de l’Ajuntament”.

13 punts de separació

En l’inici de les negociacions, l’abril de 2016, la direcció de l’empresa proposava la internalització de 163 treballadors de BCN Audiovisual amb una millora salarial de l’1%. En canvi, els representants de la plantilla demanaven l’assumpció de les 230 persones que treballen a betevé i un increment salarial del 39%, que en la darrera proposta s’havia reduït fins al 25%.

En la darrera oferta de l’empresa, la direcció accepta la internalització de tot el personal, però deixa la millora salarial en el 12%. Així doncs, el que separa ambdues parts són 13 punts percentuals, pel que fa a qüestions econòmiques.

Els representants de la plantilla recorden que els treballadors d’Antena Local acomiadats que van presentar la primera demanda, el 17 de maig van tornar a betevé però ara contractats per ICB, en compliment de la sentència del Jutjat Social (refermada després pel TSJC). En el cas d’un ENG, el sou establert judicialment és un 40% superior respecte al que té un professional de BCN Audiovisual amb la mateixa categoria.

Per això consideren insuficient l’augment del 12% proposat per l’empresa, ja que “no s’acosta, ni de lluny, als nivells retributius que actualment perceben els treballadors d’ICB”. A més, lamenten que la darrera oferta fos tancada, sense dret a rèplica, i consideren que està poc detallada, ja que “no dona resposta a moltes preocupacions” del personal pel que fa a les condicions laborals.

Els empleats subcontractats de betevé recorden que durant quatre anys han tingut els increments de l’IPC congelats, el que ha implicat una pèrdua del poder adquisitiu del 9%, i que durant prop de dos anys van patir una reducció salarial en algunes categories de fins al 10%.

En l’assemblea de dijous, la proposta d’internalització de la direcció va rebre 155 vots en contra; 15 a favor; 10 en blanc, i 3 nuls. A banda, dels votants que tenen presentada demanda contra ICB per “cessió il·legal”, 132 van votar contra la proposta i 15 a favor. La participació va ser del 89%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram