liniavalles
vallès oriental Facebook Líniaxarxa icono twitter icono rss
Comunicació21
Cultura21
linia 20 edicions de proximitat

NOTÍCIES

Marc Miras, Granollers | Actualitzat el 21 abril 2017 a les 10:17

La cuinera vallesana ens explica l’experiència d’haver participat en el dinar multitudinari contra el malbaratament que es va celebrar el 8 d’abril a la Porxada i que va comptar amb una gran afluència -es van servir 400 àpats-. Parellada explica també perquè es llença menjar a les llars i proposa algunes solucions.

Dissabte 8 d’abril la plaça de la Porxada es va omplir de gom a gom per celebrar el Dinar d’Aprofitats contra el malbaratament d’aliments. Com valores una experiència com aquesta?
Va tenir molt bona acollida, ja que esperàvem servir 300 àpats i en vam servir 400. Va anar molt bé tant per l’afluència de gent com per la quantitat d’aliments que vam reaprofitar i la qualitat gastronòmica dels plats. Només el fet que la gent s’animi a tastar els aliments que havien d’acabar a les escombraries i que es van transformar en un àpat, ja és un èxit absolut.

Quins aliments són els que més es desaprofiten?
Els que més es llencen són el pa, la fruita i la verdura. És bestial que la majoria de gent pensi que el pa d’un dia per l’altre caduca. Es llença una quantitat escandalosa de pa! Per al dinar, per exemple, el vam aprofitar i vam fer migas. La fruita i la verdura de seguida perden la imatge per ser venudes i per això vam poder tenir-ne força. De peix i carn també se’n llença, però per raons de seguretat alimentària, no els fem servir.

Creus que la gent fa cuina d’aprofitament a casa?
A les cases es llença moltíssim menjar que està en bon estat. Diuen els experts que es llença un 58% de menjar en bon estat. El reaprofitament és molt anecdòtic. La solució no és reaprofitar, sinó planificar.

Com podem fer una bona planificació alimentària a casa?
El gran error a les cases és que omplim la nevera per si de cas, però no sabem què cuinarem al llarg de la setmana. A més, quan superem les dates de consum preferent llencem els aliments sense verificar si estan en bon estat. A més, quan fem la compra, ens deixem seduir molt per les ofertes encara que després no puguem consumir allò que comprem. L’únic valor que donem avui dia als aliments és l’econòmic, mentre que abans s’aprofitava més.

Què es feia abans, en aquest sentit, que no fem ara?
Ara, per exemple, ens fa molta recança llençar un tupper que ha fet la nostra mare, perquè sabem que hi ha un esforç al darrere. Passa el mateix quan vas a buscar bolets: aquells bolets no els llences perquè els has anat a buscar tu i tenen el valor de la il·lusió. Hem de revalorar els aliments com fèiem abans. Mentre no tinguin un altre valor que l’econòmic, seguirem llençant.

Què podem fer per canviar-ho i que es deixi de llençar menjar, doncs?
En la lluita contra el malbaratament alimentari hi ha tres fases. Ara, estem en un moment de visibilització. Estem mostrant a tothom com és de dantesc l’assumpte i la gravetat de tot plegat. La xifra és esfereïdora: un de cada tres aliments que es produeix es llença. En segon lloc, haurem de fer una tasca de conscienciació i, per últim, ens haurem de centrar en la redistribució i el reaprofitament. No hem de produir tant, perquè no podem consumir tot allò que es produeix.

Cap a quin model de producció hem d’avançar perquè això no passi?
El pagès ha de poder vendre al preu just i s’ha de dedicar a generar una producció òptima i d’alta qualitat. El problema és que el consumidor exigeix un producte molt econòmic. Això fa que les grans superfícies o bé comprin a altres països o als productors locals collant-los el preu i precaritzant-los.

De fet, al Vallès Oriental els productes agrícoles són un dels grans actius. Què hem de fer per protegir els pagesos?
Els consumidors hem de ser una mica activistes i militants a l’hora de comprar. A la nostra pagesia se li exigeix una manera de conrear especialment cara. El producte ecològic no té sortida i la gran massa de gent no està comprant aquest producte.

Pel que fa a la cuina, creus que la comarca és puntera?
Crec que és un fenomen nacional. Les cuines s’han transformat, han incorporat tecnologia i ara brillen, per això destaquem. Això em fa tornar a la pagesia: jo vull una pagesia tecnificada i que sembli un laboratori, que pugui competir amb països tecnificats com Holanda.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

Primera gala de comerç i nous emprenedors a Mollet

L’Associació d’Autònoms Dones i Homes Emprenedors de Catalunya (ADHEC) celebrarà el pròxim [...]

El BM Granollers, campió de la Supercopa de Catalunya

Supercampiones de Catalunya per quarta temporada consecutiva. El BM Granollers va fer bons [...]

El comerç abaixa la persiana en protesta per la violència de l’1-O

El 90% de les petites botigues catalanes van secundar l’aturada de país decretada dimarts [...]

El BM Granollers vol continuar guanyant contra el Cangas

Encadenar dues victòries seguides per primer cop en aquest curs. Aquest és l’objectiu del BM [...]

Els botiguers de Parets ultimen el Fora Stocks

L’Associació de Serveis i Comerços de Parets (ASIC) organitzarà demà dissabte la fira Fora [...]

Retorn als orígens: Alèxia Putellas visita la UE Mollet

Visita molt especial. Dilluns passat, Alèxia Putellas va visitar un dels entrenaments de [...]

Mollet es deixa enamorar per l’artesania en una fira massiva

L’artesania va rebre un merescut reconeixement a Mollet el cap de setmana passat de la mà de [...]

L’EC Granollers vol recuperar la punteria al Feliu i Codina

Recuperar l’efectivitat de cara a porteria. Aquesta és la meta que s’ha marcat [...]

Granollers reviu el seu passat olímpic 25 anys després

La commemoració dels 25 anys dels Jocs del 92 també ha arribat a Granollers. La ciutat, que [...]

Música, dansa i tallers a la Fira d’Artesans de Mollet

La 34a Fira d’Artesans de Mollet arrenca aquesta tarda a partir de les 7 a la plaça de [...]

La montornesenca Eli Gordón venç l’Ultra Trail del Mont Blanc

Eli Gordón ha tornat a fer història. En el dia del seu 31è aniversari, dijous de la setmana [...]

Els botiguers catalans venen més però guanyen menys

En plena campanya de rebaixes i amb l’agost a les portes, l’Escola Universitària del Comerç, [...]

EL + LLEGIT

 

HEMEROTECA

L'Hemeroteca de
líniavallès ed. oriental
Octubre 2017
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dm
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5