comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Estanis Alcover i Martí | Actualitzat el 27 Setembre 2016 a les 11:14

Un llibre blanc és un document o guia amb autoritat amb l’objectiu d’ajudar els lectors a comprendre un sector o tema, resoldre o afrontar un problema (per exemple dissenyant una política econòmica a llarg termini), o prendre una decisió. Els llibres blancs es fan servir especialment en dos àmbits: el governamental i el comercial, de comerç a comerç (per exemple per ajudar a prendre decisions, tant polítiques com de negocis), en aquest darrer cas –i pel que fa als mitjans de comunicació– l’exemple més palès és el llibre blanc de l’AEDE, un estudi sobre els mitjans de premsa escrita des de les òptiques empresarials, tecnològiques, legals, ètiques i de continguts.

Des de fa poc és de vint-i-cinc anys, el terme ‘llibre blanc’ es refereix també als documents usats per negocis com una eina de màrqueting o de vendes. Per exemple, avui dia molts llibres blancs revelen els beneficis de tecnologies i productes específics. Aquests tipus de llibres blancs són gairebé sempre documents de comunicacions de màrqueting dissenyats per promocionar les solucions o els productes d’una companyia específica, però no responen al primer objectiu d’analitzar i trobar solucions a un problema, o senzillament afrontar la comprensió d’una política econòmica a llarg termini (com deia en començar).

Reconec que, com a eina de màrqueting, és important notar que aquests llibres sempre destacaran informació favorable de la companyia, sector o departament que autoritza o finança el document. Tals llibres blancs són sovint utilitzats per generar bones vendes, establir el lideratge o educar els consumidors. Entenc que el Llibre blanc de les revistes i la premsa en català presentat la setmana passada és una clara eina de màrqueting de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, perquè òbviament no pot ser d’altra manera. Com avançava en el meu anterior post a Comunicació 21, “l’estudi ofereix una anàlisi en profunditat de l’estat de la premsa a casa nostra”. El llibre no va gaire més lluny del que ja sabem: “La crisi continua passant factura –escrivia–, sobretot en les publicacions locals i comarcals més petites i amb periodicitats curtes, sobretot setmanals. El primer Llibre blanc de la Premsa Comarcal ja ens avançava que “els canvis en l’hipersector de la comunicació no s’aturaran”.

En realitat, i per dir-ho de manera ben planera, un llibre blanc és una guia amb autoritat, i si a això s’afegeix a més informació, és un resum estadístic explicatiu que informa amb la finalitat de fer previsions i elaborar conclusions, avaluant la tasca realitzada. El llibre de Luisa Seoane Rey Un white paper ens diu que aquesta mena de treball té per objecte explicar, o millor, ensenyar a certs grups –estretament relacionats amb el tema que en ell es tracti– a enfocar i a entendre qüestions relacionades amb aquest assumpte, així com a enfrontar-se a determinats problemes i fins i tot a resoldre’ls”.

El primer que sorprèn del llibre blanc presentat al Palau Robert és que no disposa de conclusions. Quan Premsa Comarcal va encarregar el seu primer llibre blanc a Marketing Europe i Media Hotline, les tres parts teníem molt clar que havia de ser un document que descrivís la problemàtica del sector i proposés una solució concreta al problema o problemes que tenien els editors. Un llibre blanc típic, que havia d’incloure formes per satisfer les necessitats de màrqueting dels associats, suggerir l’adopció de noves tecnologies i preveure el seu ús i identificar formes d’optimitzar la relació amb els lectors, subscriptors i anunciants. En les conclusions s’havien d’incloure consells per captar l’atenció del públic i convèncer-lo amb arguments.

En lloc d’això, el llibre blanc presentat al Palau Robert ens parla de l’estat anímic dels entrevistats, que afortunadament és alt: el 44% va acabar l’any 2015 millor del previst; el 37% ha començat l’any 2016 millor que l’any passat; el 54% creu que acabarà l’any 2016 millor que el 2015... Sobre quines bases, amb quins raonaments, amb quines accions?

Hi hauria una colla de consideracions a fer sobre el producte presentat, que no les faig per quan entenc que si un bon llibre blanc identifica un problema específic i suggereix com resoldre-ho, per la qual cosa no serveix com un suport de mercadeig... el PowerPoint que ens va presentar Enric Yarza és senzillament una eina de màrqueting de cara a les centrals de mitjans, agències de publicitat i administracions públiques. I no pot ser d’altra manera. No es poden ajuntar en la mateixa diagnosi una premsa d’àmbit nacional com les revistes, amb una premsa local de pagament i aquesta amb una premsa gratuïta, i totes elles amb mitjans digitals? Cadascuna de les opcions esmentades competeix amb les altres, no juga amb les mateixes joguines, no utilitza les mateixes eines. Però totes i cadascuna lluita per un lloc de privilegi en el mercat, sigui publicitari o de venda al número. El defecte: un llibre blanc uniforme esbiaixa el seu objectiu.

Celebro i felicito l’estadística i l’enginyeria que ha comportat la redacció de l’eina de màrqueting i vendes de la Federació. Entenc que tota la resta, el veritable llibre blanc del sector de la premsa de proximitat i de les revistes en català, disposa de tres capítols independents i que cada associació disposarà del seu, amb els seus estudis de problemes, amb les anàlisis consegüents, amb les estratègies que calen per competir entre elles i fer que el seu tros del pastís publicitari sigui més gran.

Arribats a aquest punt, tanco l’article copiant un petit paràgraf del meu anterior post, l’esperit del qual ben segur queda recollit en el llibre blanc 2016: “La incorporació de tecnologies noves, l’entrada de nous operadors, les polítiques de concentracions empresarials o els constants avenços en les estratègies d’aliances constitueixen només alguns símptomes d’aquesta constant mutació d’un hipersector que cada dia mou més diners i apareix com un dels que ofereix majors expectatives de creixement en el primer terç del nou segle”.

Estanis Alcover i Martí. Periodista i consultor de comunicació.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Comentaris  

0 #2 Jordi Castillo 28-09-2016 12:00
Benvolgut Estanis,

Rellegit amb una mica més de deteniment, voldria afegir-te un segon comentari:
Hi ha certes xifres que, modestament i sota el meu parer, no acaben d'encaixar. D'entrada una xifra macroeconòmica: el PIB de Catalunya ( 185.282 M d'euros), no se d'on ha sortit, ni l'Idescat, ni l'INE donen aquesta xifra en els darrer anys, la del darrer any 2015, segons Idescat i sent provisional: 214.927 M. MOlta diferencia...
D'altra banda , em sobte la xifra de negoci de les publicacions digitals, 1,9 M d'euros entre 268 publicacions? pot ser és certa, però fent una simple divisió surt que de promig, cada publicació digital factura 7.089 Euros, particularment em sona molt minsa, pot ser caldria diferenciar publicacions i pàgines web, no se, crec que igualment, s'hauria de repassar les xifres en general..
De la resta, ja ho vas dir perfectament tu en el teu article.
Res més, felicitats de nou per la teva feina

Jordi Castillo
0 #1 Jordi Castillo 28-09-2016 00:49
EStimat Estanis,

La contenció és una gran virtut,i en algunes ocasions és molt difícil exercir-la.
Et felicito per l'enorme esforç que fas per tal de mantenir-la

Una abraçada

Jordi Castillo

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

'La Marató' recapta 7.215.676 euros

La 26a edició de La Marató de TV3, dedicada a les malalties infeccioses, va acomiadar la [...]

puntCAT inicia nova etapa amb Carles Salvadó com a president

Després d'uns mesos de provisionalitat, la Fundació puntCAT endega una nova etapa sota la [...]

Antonio Ruiz serà el nou director general de Discovery Iberia

Discovery Communications ha designat Antonio Ruiz com a nou director general per a Espanya i [...]

Un estudi analitza l'impacte de les revistes mèdiques als diaris

Un estudi analitza el ressò mediàtic que tenen les quatre principals revistes mèdiques en la [...]

La renovació de la presidència i el consell de RTVE no serà per concurs

La modificació de la Llei de RTVE aprovada al setembre preveia que es pogués renovar la [...]

Michael Robinson guanya el Premi Vázquez Montalbán de periodisme esportiu

El comunicador i exfutbolista Michael Robinson ha estat distingit amb la 12a edició del Premi [...]

Rebuig a l'intent de control polític dels mitjans amb l'excusa de les 'fake news'

Diverses organitzacions i mitjans estatals han impulsat un manifest en defensa de la [...]

Terribas respon a la Junta Electoral recitant 'Cyrano de Bergerac'

Mònica Terribas ha recorregut a Cyrano de Bergerac per respondre als expedients sancionadors [...]

Els informatius de TV3 i Catalunya Ràdio guanyen el Premi Muriel Casals de Comunicació

Les redaccions dels serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio han estat distingides amb la [...]

La Junta Electoral obre expedient a Catalunya Ràdio pels editorials de Terribas

La Junta Electoral Central ha ordenat a la de Barcelona que obri sengles expedients [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.