comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Francesc Murgadas | Actualitzat el 25 abril 2017 a les 13:01

Ha mort el company i amic Pere Tapias. L'home amb qui vaig descobrir, quan érem joves, que no totes les salses venien de París i que la coca enramada podia ser perfectament una pizza d'abans del formatge.

Perquè, convé recordar que en aquells temps de Luján, Cándido i Ferdinand Point, tot el que no fos francès i erudit, no era gastronomia. De la mateixa manera que tot el que no fos La teca del manresà Ignasi Domènech, no era cuina catalana.

I jo vaig tenir el plaer de poder compartir amb en Pere Tapias i des dels micròfons de Ràdio 4, el naixement d'una nova gastronomia. De la que posava en pla d'igualtat les receptes d'un jove Paul Bocuse i les d'aquella masia catalana que, aprofitant el turisme interior, s'omplia de carn a la brasa i plats tradicionals cada cap de setmana.

Perquè al programa Afamats, lamentablement anterior a les meravelles dels arxius digitalitzats, hi tenia cabuda tant la cuina del mític Lhardy de Madrid com la de Sra. Maria que trucava per explicar el seu secret pels macarrons de diumenge.

Aquesta fou la gràcia d'aquells primers comunicadors gastronòmics. Contraposar la seva bonhomia i humilitat gastronòmica a la prepotència dels programes més o menys oficialistes on es parlava de menjar i beure, però des del dogma.

Per això, avui que el trio de la benzina (Pere Tapias, Llorenç Torrado i Jordi Estadella) ja forma part del record, vull fer un homenatge a aquella manera de comunicar saviesa gastronòmica que ens va fer a tots una mica més valents i agosarats. Traient el debat gastronòmic de les cuines i les sobretaules per dur-lo als diaris, les ràdios i les televisions.

Una canvi que el Pere Tapias, i molts altres, han fet possible actuant com a facilitadors. Perquè, a diferència del que sol passar avui, us heu adonat que cap dels tres tenia fogons públics –restaurant– on mostrar les seves habilitats culinàries?

Per això, a més de gastrònoms, m'agrada qualificar-los de facilitadors. O si voleu ser més moderns, de 'coachs'.

Francesc Murgadas. Biòleg i periodista gastronòmic.

Article publicat a la secció Si sou servits de l'AMIC. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

Denuncien els continguts 'pseudocientífics' del programa de Cárdenas

L'Associació Espanyola de Comunicació Científica s'ha dirigit al Defensor de l'Espectador de [...]

TV3 canvia la programació matinal pel seguiment de l'actualitat al voltant del referèndum

TV3 ha variat la programació matinal per cobrir l'actualitat informativa generada al voltant [...]

La Guàrdia Civil bloqueja 144 webs pro referèndum

La Guàrdia Civil ha bloquejat l'accés a 144 webs no governamentals que informaven sobre el [...]

Encarna Samitier relleva Arsenio Escolar a 20 Minutos

La periodista Encarna Samitier ha estat nomenada nova directora de 20 Minutos en substitució [...]

AMC Iberia posa en marxa una unitat de producció de 'branded content' multimèdia

AMC Networks International Iberia ha posat en marxa una unitat de producció 360º i [...]

Catalunya Informació estrena dos informatius diaris

Catalunya Informació ha endegat nova temporada estrenant dos nous espais diaris, un per a tot [...]

Facebook fa campanya contra les 'fake news'

Facebook ha posat en marxa a l'Estat una campanya informativa per combatre la difusió de les [...]

Impressors per la Democràcia reivindica la impressió de paperetes per l'1-O

Una dotzena d'empreses impressores i de copisteria de Catalunya s'ha constituït sota el nom [...]

La Guàrdia Civil denuncia Mònica Terribas

La Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil ha denunciat Mònica Terribas, directora d'El matí de [...]

El Govern sotmet a informació pública el decret per regular els mitjans comunitaris

El projecte de Decret dels serveis de comunicació audiovisual comunitaris sense ànim de lucre [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

1 Octubre - Referèndum
Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.