comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Francesc Murgadas | Actualitzat el 25 abril 2017 a les 13:01

Ha mort el company i amic Pere Tapias. L'home amb qui vaig descobrir, quan érem joves, que no totes les salses venien de París i que la coca enramada podia ser perfectament una pizza d'abans del formatge.

Perquè, convé recordar que en aquells temps de Luján, Cándido i Ferdinand Point, tot el que no fos francès i erudit, no era gastronomia. De la mateixa manera que tot el que no fos La teca del manresà Ignasi Domènech, no era cuina catalana.

I jo vaig tenir el plaer de poder compartir amb en Pere Tapias i des dels micròfons de Ràdio 4, el naixement d'una nova gastronomia. De la que posava en pla d'igualtat les receptes d'un jove Paul Bocuse i les d'aquella masia catalana que, aprofitant el turisme interior, s'omplia de carn a la brasa i plats tradicionals cada cap de setmana.

Perquè al programa Afamats, lamentablement anterior a les meravelles dels arxius digitalitzats, hi tenia cabuda tant la cuina del mític Lhardy de Madrid com la de Sra. Maria que trucava per explicar el seu secret pels macarrons de diumenge.

Aquesta fou la gràcia d'aquells primers comunicadors gastronòmics. Contraposar la seva bonhomia i humilitat gastronòmica a la prepotència dels programes més o menys oficialistes on es parlava de menjar i beure, però des del dogma.

Per això, avui que el trio de la benzina (Pere Tapias, Llorenç Torrado i Jordi Estadella) ja forma part del record, vull fer un homenatge a aquella manera de comunicar saviesa gastronòmica que ens va fer a tots una mica més valents i agosarats. Traient el debat gastronòmic de les cuines i les sobretaules per dur-lo als diaris, les ràdios i les televisions.

Una canvi que el Pere Tapias, i molts altres, han fet possible actuant com a facilitadors. Perquè, a diferència del que sol passar avui, us heu adonat que cap dels tres tenia fogons públics –restaurant– on mostrar les seves habilitats culinàries?

Per això, a més de gastrònoms, m'agrada qualificar-los de facilitadors. O si voleu ser més moderns, de 'coachs'.

Francesc Murgadas. Biòleg i periodista gastronòmic.

Article publicat a la secció Si sou servits de l'AMIC. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

El Congrés aprova escollir el president de RTVE per concurs públic

El Congrés dels Diputats ha aprovat la proposició de llei per modificar el sistema d'elecció [...]

VilaWeb llança una edició nocturna imprimible

El proper 29 de juny, VilaWeb estrenarà un nou producte informatiu: VilaWeb Paper. Es tracta [...]

La Federació d'Editors internacionalitza els seus premis

La quarta edició dels premis de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català presenten [...]

El Suprem avala que les 'telecos' fiancin RTVE

El Tribunal Suprem ha avalat que les operadores de telecomunicacions que ofereixen serveis [...]

Catalunya Ràdio fitxa Cristina Puig per a la tertúlia nocturna

Més moviments als mitjans audiovisuals de cara a la propera temporada. A partir de setembre, [...]

Xavier Bosch reivindica els periodistes amb "mirada pròpia"

El Parlament ha acollit aquest dimecres l'acte de lliurament a Xavier Bosch de la desena [...]

L'IES Vidal i Barraquer de Tarragona triomfa als premis 'El País de los Estudiantes'

L'Institut d'Estudis Secundaris Francesc Vidal i Barraquer ha guanyat cinc guardons en la 16a [...]

Els 4ts Premis Impacte es decidiran per votació popular

El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya ha posat en marxa la quarta [...]

Agustí Sala guanya el premi Eolo de periodisme

L'Associació Empresarial Eòlica estatal ha distingit el periodista Agustí Sala, de la secció [...]

Operació contra el frau en els espais musicals nocturns de les TV

La Policia espanyola ha detingut almenys 18 persones en el marc d'una operació contra un [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.