comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Francesc Murgadas | Actualitzat el 25 abril 2017 a les 13:01

Ha mort el company i amic Pere Tapias. L'home amb qui vaig descobrir, quan érem joves, que no totes les salses venien de París i que la coca enramada podia ser perfectament una pizza d'abans del formatge.

Perquè, convé recordar que en aquells temps de Luján, Cándido i Ferdinand Point, tot el que no fos francès i erudit, no era gastronomia. De la mateixa manera que tot el que no fos La teca del manresà Ignasi Domènech, no era cuina catalana.

I jo vaig tenir el plaer de poder compartir amb en Pere Tapias i des dels micròfons de Ràdio 4, el naixement d'una nova gastronomia. De la que posava en pla d'igualtat les receptes d'un jove Paul Bocuse i les d'aquella masia catalana que, aprofitant el turisme interior, s'omplia de carn a la brasa i plats tradicionals cada cap de setmana.

Perquè al programa Afamats, lamentablement anterior a les meravelles dels arxius digitalitzats, hi tenia cabuda tant la cuina del mític Lhardy de Madrid com la de Sra. Maria que trucava per explicar el seu secret pels macarrons de diumenge.

Aquesta fou la gràcia d'aquells primers comunicadors gastronòmics. Contraposar la seva bonhomia i humilitat gastronòmica a la prepotència dels programes més o menys oficialistes on es parlava de menjar i beure, però des del dogma.

Per això, avui que el trio de la benzina (Pere Tapias, Llorenç Torrado i Jordi Estadella) ja forma part del record, vull fer un homenatge a aquella manera de comunicar saviesa gastronòmica que ens va fer a tots una mica més valents i agosarats. Traient el debat gastronòmic de les cuines i les sobretaules per dur-lo als diaris, les ràdios i les televisions.

Una canvi que el Pere Tapias, i molts altres, han fet possible actuant com a facilitadors. Perquè, a diferència del que sol passar avui, us heu adonat que cap dels tres tenia fogons públics –restaurant– on mostrar les seves habilitats culinàries?

Per això, a més de gastrònoms, m'agrada qualificar-los de facilitadors. O si voleu ser més moderns, de 'coachs'.

Francesc Murgadas. Biòleg i periodista gastronòmic.

Article publicat a la secció Si sou servits de l'AMIC. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

El Govern espanyol aprova un decret per renovar la cúpula de RTVE

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei que preveu un procediment urgent per [...]

Comunicació Pública debat sobre les 'fake news'

L'Associació de Comunicació Pública organitza aquest dilluns la presentació del llibre Fake [...]

El Col·legi de Periodistes demana amplis consensos per renovar les cúpules de la CCMA i RTVE

El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera "primordial avançar cap a models més [...]

Fotogramas trasllada la redacció de Barcelona a Madrid

El grup Hearst España ha decidit tancar la redacció de la revista Fotogramas a Barcelona i [...]

La Federació d'Editors premia Patrícia Plaja i el 'FAQS'

L'Espai Endesa de Barcelona acollirà el proper dimecres la Nit de les Revistes i la Premsa en [...]

Henneo adquireix la revista Cinemanía

El grup Henneo continua expandint el seu projecte amb l'adquisició de capçaleres [...]

Imputen els periodistes d'eldiario.es per les informacions sobre el màster de Cifuentes

El Jutjat d'Instrucció número 29 de Madrid ha citat el director d'eldiario.es, Ignacio [...]

Tres escenaris que determinaran la TV dels propers anys

Si tot anés segons el que estava previst, el Govern espanyol estaria a punt de presentar el [...]

L'ACN licita la producció de l'informatiu de Catalan News

L'Agència Catalana de Notícies ha obert el procés de licitació del servei de producció, [...]

Competència multa TVE amb més d'un milió per emetre publicitat no permesa

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha sancionat TVE amb un total de 1.070.765 [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.