comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Francesc Murgadas | Actualitzat el 25 abril 2017 a les 13:01

Ha mort el company i amic Pere Tapias. L'home amb qui vaig descobrir, quan érem joves, que no totes les salses venien de París i que la coca enramada podia ser perfectament una pizza d'abans del formatge.

Perquè, convé recordar que en aquells temps de Luján, Cándido i Ferdinand Point, tot el que no fos francès i erudit, no era gastronomia. De la mateixa manera que tot el que no fos La teca del manresà Ignasi Domènech, no era cuina catalana.

I jo vaig tenir el plaer de poder compartir amb en Pere Tapias i des dels micròfons de Ràdio 4, el naixement d'una nova gastronomia. De la que posava en pla d'igualtat les receptes d'un jove Paul Bocuse i les d'aquella masia catalana que, aprofitant el turisme interior, s'omplia de carn a la brasa i plats tradicionals cada cap de setmana.

Perquè al programa Afamats, lamentablement anterior a les meravelles dels arxius digitalitzats, hi tenia cabuda tant la cuina del mític Lhardy de Madrid com la de Sra. Maria que trucava per explicar el seu secret pels macarrons de diumenge.

Aquesta fou la gràcia d'aquells primers comunicadors gastronòmics. Contraposar la seva bonhomia i humilitat gastronòmica a la prepotència dels programes més o menys oficialistes on es parlava de menjar i beure, però des del dogma.

Per això, avui que el trio de la benzina (Pere Tapias, Llorenç Torrado i Jordi Estadella) ja forma part del record, vull fer un homenatge a aquella manera de comunicar saviesa gastronòmica que ens va fer a tots una mica més valents i agosarats. Traient el debat gastronòmic de les cuines i les sobretaules per dur-lo als diaris, les ràdios i les televisions.

Una canvi que el Pere Tapias, i molts altres, han fet possible actuant com a facilitadors. Perquè, a diferència del que sol passar avui, us heu adonat que cap dels tres tenia fogons públics –restaurant– on mostrar les seves habilitats culinàries?

Per això, a més de gastrònoms, m'agrada qualificar-los de facilitadors. O si voleu ser més moderns, de 'coachs'.

Francesc Murgadas. Biòleg i periodista gastronòmic.

Article publicat a la secció Si sou servits de l'AMIC. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

À Punt i les ràdios municipals avancen en les vies de col·laboració

La directora general de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació, Empar Marco; la [...]

El futur dels mitjans locals: qualitat, diversificació i contacte amb l'audiència

L'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) va celebrar el passat dimarts a [...]

RTVE.es no tindrà servei informatiu de matinada per manca de personal

Entre l'1 de desembre i el 15 de gener, el portal de RTVE es quedarà sense servei de notícies [...]

Retirats 8 continguts d'internet denunciats pel CAC per promoure la pederàstia

YouTube, SlideShare i Yumpu han retirat vuit continguts d'internet (sis vídeos i dues [...]

À Punt presenta el seu model de col·laboració a les TV locals

El president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Enrique Soriano, i la [...]

Línia Mar arriba al número 50 reafirmant el seu espai

El periòdic Línia Mar edició Baix Llobregat publica aquest mes el número 50 reafirmant el seu [...]

Aina Vives, nova directora de l'Ara Balears

La periodista Aina Vives ha estat nomenada nova directora de l'Ara Balears en substitució de [...]

Els diaris digitals en català polvoritzen rècords

L'actualitat informativa d'octubre va fer que, en conjunt, les audiències dels diaris [...]

El 20è festival Drac Novell se centra en l'energia creativa

La Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona acull [...]

El diari la Jornada endega la campanya per captar subscripcions

La Jornada encara la recta final per a la seva sortida, prevista per a principis d'any, amb [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.