comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Estanis Alcover i Martí | Actualitzat el 18 abril 2018 a les 08:15

Actualment hi ha una gran quantitat d'iniciatives encaminades a combatre la informació errònia i restablir la confiança, per una bona raó. La Xarxa Global d'Editors (GEN) també es va involucrar recentment en la iniciativa per a la confiança del periodisme, una iniciativa innovadora d'autoregulació mediàtica dissenyada per combatre la desinformació, liderada per Reporters Sense Fronteres (RSF), juntament amb l'Agence France Presse (AFP) i la Unió Europea de Radiodifusió EBU).

Per fomentar la implicació de la Xarxa en el treball relacionat amb la transparència i la confiança, s'ha fundat un organisme, en col·laboració amb la Xarxa de Periodisme Ètic, la Unió Europea de Radiodifusió, el Fòrum Global per al Desenvolupament de Mitjans, l'Associació de Notícies en Línia i la WAN-IFRA. El Consell Global per Construir Confiança en Mitjans de Comunicació i lluitar contra la informació errònia es va anunciar el 10 d'abril en el Projecte Internacional de Periodisme fet a Perugia. Té com a objectiu establir connexions entre les moltes iniciatives de desinformació que ja existeixen i que continuaran creixent amb el pas del temps.

La iniciativa ha estat batejada com a Journalism Trust Initiative, i és oberta des d'aquesta setmana a la participació de les parts interessades, com ara mitjans de comunicació, associacions professionals i sindicats, entitats autoreguladores com consells de premsa i organismes reguladors, així com plataformes digitals, anunciants i representants d'interès dels consumidors.

He llegit una entrevista amb el coordinador del Consell Global, Fergus Bell, on parla de la missió d'aquest nou organisme. Em queda clar que hi ha dos factors que prevaldran sobre els altres: si les interfícies de veu poden generar confiança i per què hauríem de dedicar menys temps a definir "notícies falses" i més temps a solucionar el problema. Entenc que es vol anar a fons. I em sembla bé, perquè en el nou sistema d'arena pública, en què, com dèiem, la informació falsa circula més de pressa que les notícies reals, la defensa del periodisme requereix invertir aquesta tendència, donant un avantatge real a tots aquells que produeixen de manera fiable informació i notícies, independentment del seu estat. Ho estem veient de manera palpable els darrers mesos en tota informació que es produeix arreu sobre el procés català.

Intueixo la previsió que les normes resultants reflecteixin la transparència de la propietat dels mitjans i les fonts d'ingressos, així com els mètodes periodístics i el compliment de les normes ètiques i la independència. Si es fa així –que vol dir anar a fons– a l'Estat espanyol hi haurà un índex molt desagradable, el que demostrarà que nosaltres –els catalans– hem de ser allà dins, començant pel Col·legi de Periodistes i passant pel Consell de la Informació, les associacions d'editors i el Consell de l'Audiovisual, com a mínim. L'adopció de les normes amb participació catalana ens obriria el camí cap a un procés de certificació que en aquesta etapa del procés, que intueixo força llarga, esdevé pràcticament imprescindible vist el tracte que se'ns dona, en general.

Diuen els fundadors que han ideat un mecanisme d'autoregulació basat en una anàlisi global del domini de la informació i la formació, que permetrà combinar ètica amb les preocupacions econòmiques. Plausible i encara més si ens ho fem nostre. Estic convençut que aquesta iniciativa ajudaria a fomentar la integritat en el debat públic i garantiria el pluralisme i la independència.

Un organisme d'aquesta mena està destinat a convertir-se en un referent voluntari i líder de l'autoregulació mediàtica i bones pràctiques per a tots aquells que produeixen continguts periodístics, des de bloggers individuals i editors de mitjans de proximitat fins a grups de mitjans d'àmbit nacional i estatal. I, a més, l'adopció de les normes emeses obriria el camí cap a un procés de certificació, pur i real, el que ens permetria anar encara més lluny: aquest mecanisme també podria servir com un instrument transparent per a l'assignació de fons públics als mitjans de comunicació, com a eina per als organismes i les autoritats reguladores, així com la base d'una etiqueta de mitjans de confiança tan plausible com "som la premsa de casa".

Com diu Bertrand Pecquerie, conseller delegat de la Global Editors Network, "definitivament necessitem més transparència sobre els proveïdors de contingut, i estem d'acord que un punt de referència autoregulador i voluntari per a totes les fonts de continguts periodístics és part de la solució. La Xarxa Global Editors està preparada per participar –amb altres organitzacions de premsa– en el debat obert per la Iniciativa per a la confiança del periodisme". Qui s'anima des de Catalunya?

Estanis Alcover i Martí, periodista i consultor de comunicació.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

El CAC constata la necessitat d'un contracte programa per a la CCMA

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha fet públic l'Informe de l'audiovisual a Catalunya [...]

El Govern atorga la Creu de Sant Jordi a la Fundació puntCAT i l'humorista gràfic Fer

El Consell Executiu ha atorgat la Creu de Sant Jordi a 31 persones i 24 entitats que han [...]

L'APIB premia els reportatges sobre violència masclista del Diario de Ibiza

La sèrie de reportatges sobre la violència masclista de Marta Torres, publicat al Diario de [...]

La Xarxa busca cap d'operacions

La Xarxa Audiovisual Local ha obert la convocatòria de procés de selecció per proveir el lloc [...]

Els 65ens Premis Ondas es posen en marxa

Ràdio Barcelona ha obert la convocatòria de la 65a edició dels Premis Ondas, format per 24 [...]

El Govern autoritza la licitació del servei de difusió de TDT i ràdio

El Govern ha aprovat autoritzar el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació [...]

Jordi Borràs i el policia que el va agredir es denuncien mútuament

El fotoperiodista Jordi Borràs ha presentat una denúncia contra l'agent de la Policia [...]

Les ràdios de Sant Pol i la Seu reben la concessió definitiva per emetre

El Govern ha acordat atorgar als ajuntaments de Sant Pol de Mar i la Seu d'Urgell la [...]

Convocats els ajuts per a entitats i organitzacions del sector de la comunicació

El Departament de la Presidència ha obert la convocatòria per a la concessió de subvencions [...]

Jordi Borràs és agredit per un home que s'identifica com a policia

El fotoperiodista d'elMón Jordi Borràs va ser agredit aquest dilluns al vespre al centre de [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.