comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Jordi del Río | Actualitzat el 23 abril 2018 a les 09:30

Els mitjans de comunicació audiovisual comunitaris sense ànim de lucre es caracteritzen per donar resposta a les necessitats socials, culturals i de comunicació específiques de determinades comunitats i grups socials a què donen cobertura, tot fomentant la participació ciutadana i la vertebració del teixit associatiu en el nivell més proper a la ciutadania.

Reconeguts com un "tercer sector" dins la comunicació audiovisual, diferent dels mitjans públics i també dels comercials, diverses organitzacions internacionals, com ara les Nacions Unides, la UNESCO, el Consell d'Europa o la Unió Europea, han posat èmfasi en la necessitat de donar suport a aquest tipus de serveis. En efecte, aquest tipus de serveis duen a terme una funció imprescindible a l'hora de capacitar la ciutadania i estimular-la per participar activament en la societat civil, enriqueixen el debat social i representen un instrument de pluralisme intern, o d'idees, la qual cosa repercuteix en la consolidació de la diversitat cultural i lingüística, la inclusió social i la identitat local, ja que contribueixen a reforçar les identitats de comunitats d'interessos específics i, alhora, permeten que les persones membres d'aquestes comunitats estableixin vincles amb altres grups socials, la qual cosa repercuteix en el foment de la tolerància i el pluralisme a la societat.

Per una altra banda, aquests mitjans promouen el diàleg intercultural mitjançant l'educació del públic en general, la lluita contra els estereotips negatius i la correcció de determinades idees respecte de categories socials amenaçades d'exclusió, com són les persones refugiades i immigrants i, en general, les minories ètniques o religioses. Un últim element, no menys important, és que els serveis de comunicació audiovisual sense ànim de lucre poden actuar també com a catalitzadors de la creativitat local, ja que ofereixen als i les artistes i a l'empresariat creatiu una plataforma pública per assajar idees i conceptes nous.

A Catalunya, aquest tipus de serveis compten amb una llarga tradició i se'n va fer la primera regulació en una norma amb rang de llei, la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya. Posteriorment, la Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual, n'establiria les normes bàsiques que regeixen aquests mitjans a nivell de tot l'Estat.

No obstant això, la realitat és que aquests mitjans es troben desprotegits, ja que aquestes disposicions legals no tenen un desenvolupament que els permeti garantir-los una mínima estabilitat per a dur a terme les seves activitats. Això els fa particularment vulnerables enfront dels altres sectors de la comunicació –el públic i el comercial– i sobretot, davant la proliferació d'activitats audiovisuals sense títol habilitant, les anomenades "emissores pirates".

Per aquestes raons, el Govern impulsa un projecte de decret que desplegui les disposicions legals sobre els serveis de comunicació audiovisual comunitària sense ànim de lucre. Aquest projecte de decret desplega la reserva d'espai de comunicació per a aquests mitjans, l'accés a aquest espai públic mitjançant llicència o comunicació prèvia, els mitjans de finançament i el suport tècnic i econòmic de les administracions públiques catalanes per a aquests mitjans i la creació d'un òrgan de participació ciutadana i de consulta. Un decret que potser arriba tard però que neix ara amb vocació innovadora.

Tanmateix, el desplegament definitiu d'aquest tipus de serveis de comunicació audiovisual depèn encara, en gran mesura, de la reserva d'espectre radioelèctric per a la seva prestació, qüestió aquesta que correspon a l'Estat. Al respecte tant el Tribunal Suprem com el Consell d'Estat com el Congrés dels Diputats s'han pronunciat ja en el sentit d'exigir al Govern central que adopti les mesures oportunes per a garantir als serveis de comunicació audiovisual comunitària el gaudi de l'espectre radioelèctric que necessiten.

Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

El TC admet a tràmit els recursos del PP contra el decret de renovació de RTVE

El ple del Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat admetre a tràmit els dos [...]

Denuncien Arcadi Espada per homofòbia en un article a El Mundo

La Crida LGBTI ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de delictes d'odi i discriminació [...]

Fernando Belzunce, nou director editorial de mitjans regionals i revistes de Vocento

El periodista Fernando Belzunce ha estat nomenat director editorial de mitjans regionals i [...]

Fernando Garea vol que la presidència d'Efe s'esculli per via parlamentària

El president de l'Agència Efe, Fernando Garea, ha reclamat que la presidència del mitjà sigui [...]

La UPV recorda que el dret a la informació no ha d'estar supeditat a un contracte de treball

La Unió de Periodistes Valencians ha criticat la sentència que condemnava tres protaurins per [...]

Josep Capella presideix l'editora de Revista Cambrils

El periodista Josep Capella i Matas, corresponsal de TV3 a París, és el president de [...]

Lydia del Canto i Tomás Mayoral, nous directors de Levante-EMV i d'Información

Prensa Ibérica Media ha confiat les direccions de Levante-EMV i Información a Lydia del Canto [...]

Condemnen tres protaurins per agredir una fotoperiodista a Petrés

El Jutjat Penal número 3 de València ha condemnat tres protaurins –Vicente Joaquín Galindo, [...]

Neix Ràdio Catalunya-Itàlia a Roma

L'11 de setembre va començar a emetre Ràdio Catalunya-Itàlia, un projecte radiofònic digital [...]

Prorrogat el termini del 6è concurs de guions transmèdia

Guionistes Associats de Catalunya i el Mercat Audiovisual de Catalunya han prorrogat fins al [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.