comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Jordi del Río | Actualitzat el 23 abril 2018 a les 09:30

Els mitjans de comunicació audiovisual comunitaris sense ànim de lucre es caracteritzen per donar resposta a les necessitats socials, culturals i de comunicació específiques de determinades comunitats i grups socials a què donen cobertura, tot fomentant la participació ciutadana i la vertebració del teixit associatiu en el nivell més proper a la ciutadania.

Reconeguts com un "tercer sector" dins la comunicació audiovisual, diferent dels mitjans públics i també dels comercials, diverses organitzacions internacionals, com ara les Nacions Unides, la UNESCO, el Consell d'Europa o la Unió Europea, han posat èmfasi en la necessitat de donar suport a aquest tipus de serveis. En efecte, aquest tipus de serveis duen a terme una funció imprescindible a l'hora de capacitar la ciutadania i estimular-la per participar activament en la societat civil, enriqueixen el debat social i representen un instrument de pluralisme intern, o d'idees, la qual cosa repercuteix en la consolidació de la diversitat cultural i lingüística, la inclusió social i la identitat local, ja que contribueixen a reforçar les identitats de comunitats d'interessos específics i, alhora, permeten que les persones membres d'aquestes comunitats estableixin vincles amb altres grups socials, la qual cosa repercuteix en el foment de la tolerància i el pluralisme a la societat.

Per una altra banda, aquests mitjans promouen el diàleg intercultural mitjançant l'educació del públic en general, la lluita contra els estereotips negatius i la correcció de determinades idees respecte de categories socials amenaçades d'exclusió, com són les persones refugiades i immigrants i, en general, les minories ètniques o religioses. Un últim element, no menys important, és que els serveis de comunicació audiovisual sense ànim de lucre poden actuar també com a catalitzadors de la creativitat local, ja que ofereixen als i les artistes i a l'empresariat creatiu una plataforma pública per assajar idees i conceptes nous.

A Catalunya, aquest tipus de serveis compten amb una llarga tradició i se'n va fer la primera regulació en una norma amb rang de llei, la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya. Posteriorment, la Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual, n'establiria les normes bàsiques que regeixen aquests mitjans a nivell de tot l'Estat.

No obstant això, la realitat és que aquests mitjans es troben desprotegits, ja que aquestes disposicions legals no tenen un desenvolupament que els permeti garantir-los una mínima estabilitat per a dur a terme les seves activitats. Això els fa particularment vulnerables enfront dels altres sectors de la comunicació –el públic i el comercial– i sobretot, davant la proliferació d'activitats audiovisuals sense títol habilitant, les anomenades "emissores pirates".

Per aquestes raons, el Govern impulsa un projecte de decret que desplegui les disposicions legals sobre els serveis de comunicació audiovisual comunitària sense ànim de lucre. Aquest projecte de decret desplega la reserva d'espai de comunicació per a aquests mitjans, l'accés a aquest espai públic mitjançant llicència o comunicació prèvia, els mitjans de finançament i el suport tècnic i econòmic de les administracions públiques catalanes per a aquests mitjans i la creació d'un òrgan de participació ciutadana i de consulta. Un decret que potser arriba tard però que neix ara amb vocació innovadora.

Tanmateix, el desplegament definitiu d'aquest tipus de serveis de comunicació audiovisual depèn encara, en gran mesura, de la reserva d'espectre radioelèctric per a la seva prestació, qüestió aquesta que correspon a l'Estat. Al respecte tant el Tribunal Suprem com el Consell d'Estat com el Congrés dels Diputats s'han pronunciat ja en el sentit d'exigir al Govern central que adopti les mesures oportunes per a garantir als serveis de comunicació audiovisual comunitària el gaudi de l'espectre radioelèctric que necessiten.

Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

Es gesta el magazín digital de periodisme en profunditat La Mira

La Mira és nou projecte de periodisme en profunditat que preveu la seva sortida al setembre. [...]

Mor el periodista Antoni Traveria

La matinada d'aquest dimecres ha mort Antoni Traveria als 61 anys a causa d'una llarga [...]

Germán García reforça el negoci internacional de Lavinia

Lavinia ha incorporat Germán García com a responsable comercial del negoci de broadcast [...]

Línia Sants compleix 15 anys com a referent informatiu de Sants-Montjuïc

El periòdic Línia Sants celebra aquest mes de maig 15 anys com a referent informatiu de [...]

RTVE obre convocatòria per a la coproducció de sèries d'animació infantils

La corporació RTVE ha obert la convocatòria de 2018 per a la presentació de projectes de [...]

Masllorens aborda la crisi de l'audiovisual al Fòrum de la Comunicació del CAC

El proper dimecres 30 de maig el Fòrum de la Comunicació del Consell de l'Audiovisual de [...]

RSF reclama acabar amb el bloqueig a la reforma de RTVE

Les veus contraries al bloqueig del PP a la renovació de la presidència i el consell [...]

L'Ajuntament licita la gestió dels webs dirigits a la comunitat internacional resident a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha obert el procés de licitació per adjudicar els serveis de [...]

L'exalcalde que va demanar el segrest de 'Fariña' denuncia Público

Alfredo Bea Gondar, l'exalcalde d'O Grove (Pontevedra) que va provocar el segrest judicial [...]

Ràdio Palamós treu a concurs la seva programació

L'Ajuntament de Palamós ha obert el procés de licitació per a l'adjudicació dels serveis de [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.