comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Francesc Murgadas | Actualitzat el 31 Maig 2018 a les 10:03

Començo a estar amoïnat per la invasió desaforada de programes televisius on, diuen, la cuina té una presència essencial. Sobretot perquè els programes descriptius, aquells que t'ensenyen (en tots els sentits) com preparar un plat, perden protagonisme. Ara interessa més el farciment que el gall. Veure si aquell aprenent de cuiner s'ensorra, suporta estoicament la crítica del "savi" de torn o fins i tot si li replica, crida més l'atenció i té més pantalla que el procés de confecció del plat.

Els dits programes de cuina –des de MasterChef a Joc de cartes passant pels de convidats asseguts al voltant d'una taula o uns fogons per lligar o intercanviar tafaneries– mostren dos o tres plànols curts de la preparació del plat i la resta del temps, les imatges i els diàlegs poc tenen a veure amb la cuina. O si més no amb la divulgació de la saviesa culinària. Si fa o no fa, com a les tertúlies on els participants dediquen més temps a increpar-se que a dialogar o debatre. Amb la diferència que elles mantenen les formes, mentre en algun d'aquests programes tothom espera impacient que es perdin per poder gaudir de la baralla o la humiliació.

Digueu-me antiquat, però jo encara soc dels que miro la televisió per aprendre. I, per tant, quan em fan un programa de cuina –i no un programa amb cuina– espero que tot comenci amb els ingredients i que, després, pugui veure les diverses etapes del procés, si pot ser amenitzades pels savis consells dels cuiners. Clar que el repte no és fàcil. L'enyorat Jaume Pastellé no perdia oportunitat de destacar la poca facilitat de paraula de la majoria de cuiners que explicaven el plat al seu mític Bona cuina. Potser per això, els cuiners que dominen la galàxia televisiva no semblen ser massa reconeguts o respectats en el món de l'alta gastronomia. La forma ha anorreat el fons. El llegir ens ha fet perdre l'escriure.

La paradoxa és clara. Quan fan aquests programes "de cuina", generalment en horari d'audiència, em jugo un pèsol que, a moltes cases, esperen la pausa publicitària per posar la pizza al microones.

Francesc Murgadas, biòleg i periodista gastronòmic.

Article publicat a la secció Si sou servits de l'AMIC.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

Banyoles TV llança un digital per al Pla de l'Estany

L'empresa Dracvisió, gestora de Banyoles TV, ha posat en marxa el portal PlaEstanyDigital.cat [...]

Sanchis analitza el paper dels mitjans en la societat

El Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya organitza aquest dimecres, a [...]

La Xarxa posa en marxa una plataforma OTT

La Xarxa Audiovisual Local ha posat en marxa Xala!, una plataforma de distribució de [...]

El Govern espanyol vol renovar la cúpula de RTVE per decret

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei que preveu un procediment urgent per [...]

Comunicació Pública debat sobre les 'fake news'

L'Associació de Comunicació Pública organitza aquest dilluns la presentació del llibre Fake [...]

El Col·legi de Periodistes demana amplis consensos per renovar les cúpules de la CCMA i RTVE

El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera "primordial avançar cap a models més [...]

Fotogramas trasllada la redacció de Barcelona a Madrid

El grup Hearst España ha decidit tancar la redacció de la revista Fotogramas a Barcelona i [...]

La Federació d'Editors premia Patrícia Plaja i el 'FAQS'

L'Espai Endesa de Barcelona acollirà el proper dimecres la Nit de les Revistes i la Premsa en [...]

Henneo adquireix la revista Cinemanía

El grup Henneo continua expandint el seu projecte amb l'adquisició de capçaleres [...]

Imputen els periodistes d'eldiario.es per les informacions sobre el màster de Cifuentes

El Jutjat d'Instrucció número 29 de Madrid ha citat el director d'eldiario.es, Ignacio [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.