comunicació21, el portal català del sector de la comunicació

el portal català del sector de la comunicació

icono twittericono facebookicono rss
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Francesc Murgadas | Actualitzat el 31 Maig 2018 a les 10:03

Començo a estar amoïnat per la invasió desaforada de programes televisius on, diuen, la cuina té una presència essencial. Sobretot perquè els programes descriptius, aquells que t'ensenyen (en tots els sentits) com preparar un plat, perden protagonisme. Ara interessa més el farciment que el gall. Veure si aquell aprenent de cuiner s'ensorra, suporta estoicament la crítica del "savi" de torn o fins i tot si li replica, crida més l'atenció i té més pantalla que el procés de confecció del plat.

Els dits programes de cuina –des de MasterChef a Joc de cartes passant pels de convidats asseguts al voltant d'una taula o uns fogons per lligar o intercanviar tafaneries– mostren dos o tres plànols curts de la preparació del plat i la resta del temps, les imatges i els diàlegs poc tenen a veure amb la cuina. O si més no amb la divulgació de la saviesa culinària. Si fa o no fa, com a les tertúlies on els participants dediquen més temps a increpar-se que a dialogar o debatre. Amb la diferència que elles mantenen les formes, mentre en algun d'aquests programes tothom espera impacient que es perdin per poder gaudir de la baralla o la humiliació.

Digueu-me antiquat, però jo encara soc dels que miro la televisió per aprendre. I, per tant, quan em fan un programa de cuina –i no un programa amb cuina– espero que tot comenci amb els ingredients i que, després, pugui veure les diverses etapes del procés, si pot ser amenitzades pels savis consells dels cuiners. Clar que el repte no és fàcil. L'enyorat Jaume Pastellé no perdia oportunitat de destacar la poca facilitat de paraula de la majoria de cuiners que explicaven el plat al seu mític Bona cuina. Potser per això, els cuiners que dominen la galàxia televisiva no semblen ser massa reconeguts o respectats en el món de l'alta gastronomia. La forma ha anorreat el fons. El llegir ens ha fet perdre l'escriure.

La paradoxa és clara. Quan fan aquests programes "de cuina", generalment en horari d'audiència, em jugo un pèsol que, a moltes cases, esperen la pausa publicitària per posar la pizza al microones.

Francesc Murgadas, biòleg i periodista gastronòmic.

Article publicat a la secció Si sou servits de l'AMIC.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

 

El Col·legi de Periodistes reclama aturar les coaccions als professionals

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha mostrat la seva "preocupació i condemna" per la [...]

La Fundació puntCAT impulsa una línia d'ajuts a projectes

La nova etapa de la Fundació puntCAT iniciada fa un any comença a donar fruits. A finals de [...]

La junta de l'Associació de Periodistes d'Elx es renova

L'Associació de Periodistes d'Elx ha renovat la seva junta directiva, la primera des de la [...]

Cristina Martín Conejero, nova CEO de Hearst

Hearst España ha incorporat Cristina Martín Conejero com a nova CEO per ocupar la vacant de [...]

ICB explicita el seu suport a Sergi Vicente i l'actual model de betevé

El consell d'administració d'Informació i Comunicació de Barcelona, l'empresa municipal que [...]

Arxivada la denúncia contra Dani Mateo per mocar-se amb la bandera espanyola

El Jutjat d'Instrucció número 47 de Madrid ha acordat el sobreseïment de la investigació [...]

Desestimada la demanda de Cebrián contra El Confidencial pels papers de Panamà

El Jutjat de Primera Instància número 5 de Madrid ha desestimat íntegrament la demanda que [...]

Comunicació21.cat s'atura per reformes

Comunicació21.cat quedarà inoperatiu i inaccessible temporalment des de divendres a la tarda [...]

El Consorci d'Educació de Barcelona licita els serveis de comunicació i premsa

El Consorci d'Educació de Barcelona ha obert el procés de licitació dels serveis de [...]

Marc Marginedas guanya el premi Luka Brajnovic de comunicació

La Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra ha distingit el periodista Marc [...]

EL + LLEGIT

 

EL + COMENTAT

 

Tota la informació de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana a un click.