De tots els sectors que es troben en plena transformació, el video streaming és un dels més reeixits. Aquest tipus de serveis ja ha estat contractat per un gran nombre d’usuaris, més de 250 milions de llars a tot el món segons Strategy Analytics. És més, les previsions per a finals d’aquest any se situen en 300 milions de subscriptors, i més de 450 milions per al 2022.

Tot i que es tracta d’un mercat relativament recent, actualment es troba en transició amb una competència cada vegada més gran. I és que si analitzem els serveis de video streaming purs i els gegants de l’e-commerce o l’entreteniment, podem confirmar que estem sent testimonis d’una emulació sense precedents. Per això, igual que en el sector del transport, el que ofereix el servei més complet i més personalitzat és el que aconsegueix destacar.

És Netflix el proveïdor de video streaming per excel·lència?

Amb més de 130 milions de subscriptors de pagament a nivell global, Netflix segueix destacant per sobre dels seus competidors –malgrat haver crescut un milió menys del previst aquest any. Tanmateix, no tot han estat èxits per a la companyia, fundada fa 20 anys, i que en els seus inicis oferia DVDs de lloguer distribuïts per email. La clau va ser comptar amb el talent del seu fundador i líder Reed Hastings, qui va prendre la important decisió de llançar la plataforma d’streaming amb el mateix nom. La segona decisió crucial per a Netflix va ser la d’embarcar-se en el llançament de continguts originals, al marge de la col·lecció de pel·lícules, sèries i documentals amb què ja comptava. Es pot dir per tant que l’experiència de Netflix és total: ofereix tots els vídeos disponibles a la plataforma per un preu aproximat de 10 euros al mes, en funció del pla seleccionat.

Netflix s’ha tornat ja una cosa tan comú en la nostra vida quotidiana que gaudir d’un dia d’oci a casa amb les seves sèries i pel·lícules s’ha convertit en una cosa molt habitual.

Amazon, Disney i Movistar+, altres serveis en auge

Netflix no és l’únic servei disponible en el mercat. Altres companyies estan apostant per introduir-se en aquesta indústria. Segons un informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Amazon Prime Video compta ja amb més de 566.000 subscriptors a Espanya. Mentre que Movistar+, que comptava amb una mica més d’1,2 milions d’usuaris al nostre país fa un any, ha duplicat pràcticament aquesta xifra, i s’ha aliat amb el gran gegant, de tal manera que Netflix ha triplicat el seu nombre d’usuaris (1,5 milions de clients).

Altres empreses com Apple o Disney anuncien el llançament de plataformes d’aquest tipus el 2019, al març i finals d’any respectivament. Haurem de veure aleshores com esperen aquests nous serveis competir amb Netflix, o desenvolupar-se en el seu propi nínxol, i veure quines novetats i millores poden aportar en aquest mercat.

Quin paper juga la TV en tot això?

Dins el panorama actual que està vivint el sector del video streaming no podem oblidar-nos d’altres actius fonamentals. Els canals de televisió, els operadors d’internet i els productors de contingut constitueixen un ecosistema complex i de vegades creen aliances que ofereixen una solució molt competitiva per als usuaris.

Malgrat el que es pugui pensar, aquests serveis anomenats ‘tradicionals’ no s’han estancat. Les seves produccions augmenten en termes de qualitat i compten amb grans estrelles del cinema. De fet, moltes de les plataformes esmentades anteriorment estan valorant l’opció d’oferir un paquet de TV ‘tradicional’ als seus subscriptors. Els canals de televisió segueixen sent una de les fonts de contingut més importants, gràcies a les seves relacions amb els productors i l’experiència en termes de finançament.

Quant a la seva relació amb els operadors d’internet, pot ser complexa i plantejar preguntes, però permet als usuaris accedir a milions de continguts amb condicions avantatjoses. A Espanya, els quatre operadors principals del mercat tenen acords amb plataformes com Netflix, HBO o Sky TV entre d’altres, i tots ells coincideixen que aquestes aliances són necessàries.

Tenint en compte que els productors de continguts poden desenvolupar la seva pròpia plataforma, el consumidor farà la seva elecció valorant totes les ofertes del mercat. Però, amb quin criteri? Què passa si Netflix és el Mercadona del video streaming i absorbeix un gran nombre d’usuaris gràcies al seu sentit pràctic i la seva capacitat per proposar el màxim de continguts en una única plataforma? I com a conseqüència, arribarem a veure l’existència de plataformes especialitzades? Imaginem… una sobre documentals d’animals, una altra sobre sèries asiàtiques, esports sobre gel… L’aventura de la indústria del video streaming només acaba de començar i queda molt per descobrir.

Eduardo Marín, director de vendes d’SlimPay Iberia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram