El Jutjat de Primera Instància número 31 de Barcelona ha condemnat el filòsof i tertulià Bernat Dedéu per intromissió il·legítima en el dret a l’honor del director adjunt d’El País, Lluís Bassets, arran de dos articles publicats al seu blog el 2015: Lluís Bassets, malànima i Insultar Lluís Bassets.

La jutgessa condemna Dedéu a indemnitzar amb 18.000 euros el periodista, a retirar els dos textos, a publicar la sentència al seu web i a enllaçar-ho al seu compte de Twitter.

“Un honor. Seguim”, ha dit el filòsof en un tuit on difonia la informació sobre la sentència publicada per El País. Posteriorment, ha enllaçat de nou els dos articles pels quals ha estat condemnat, i ha tancat el cercle de manera explícita: “Callarà sa puta mare”, ha piulat.

L’insult no està emparat per la llibertat d’expressió

“Les expressions abocades en els dos textos impliquen una manifesta lesió al dret fonamental a l’honor de l’actor, excedeixen la mera crítica i constitueixen missatges despectius, carregats d’insults, vexacions i menyspreus que menyscaben la fama, el bon nom i el prestigi professional del demandant”, assenyala la magistrada. Segons ella, la voluntat d’opinar del filòsof i tertulià és “una mera excusa per insultar i ofendre” Lluís Bassets.

La sentència no estima els raonaments esgrimits Bernat Dedéu, que defineix com a “vanes referències a recursos estilístics” o l’animus iocandi del text. A més, assenyala que la “defensa a l’insult” argumentada pel filòsof no existeix com un dret i no està emparada per la llibertat d’expressió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram