liniasarria
barcelona Facebook Líniaxarxa icono twitter icono rss
Comunicació21
Cultura21
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Joan Manel del Llano, conseller de Districte de Barcelona en Comú | Actualitzat el 09 Octubre 2018 a les 11:18

La idea de les superilles parteix del reconeixement que Barcelona pateix mancances importants i està al límit de la seva capacitat en diversos aspectes:

-L’espai verd per habitant sense comptar Collserola, amb dades del 2013, és un dels més baixos d’Europa: la mitjana és de 6,64 m2 de verd per habitant, i l’Eixample amb prou feines disposa d’1,85 m2/habitant.

-Barcelona té uns alts nivells de contaminació, que causen milers de morts prematures a la ciutat i a l’àrea metropolitana. La contaminació acústica també és elevada, i més del 50% de la població pateix nivells de soroll d’entre 60 i 70 dB durant el dia, quan l’Organització Mundial de la Salut recomana un màxim de 65 dB.

-A la ciutat, així mateix, es produeixen molts accidents: l’any 2016 hi va haver 12.000 ferits i una trentena de morts.

Podríem parlar també dels problemes causats pel sedentarisme o l’efecte illa de calor, que fa pujar fins a 4 graus la temperatura al centre de la ciutat durant l’estiu, etc. I a més de tots aquests elements, el marc legal vigent ens empeny a reduir el consum energètic i les emissions causants de l’efecte d’hivernacle.

En aquest context, les superilles són una eina molt útil per organitzar la ciutat d’una nova manera, amb l’objectiu d’invertir l’actual distribució de l’espai públic entre vehicles i persones, les quals, en projectes així, es prenen totalment en consideració a fi de millorar-los la qualitat de vida i les condicions ambientals del seu entorn immediat.

A Barcelona, la mobilitat individual motoritzada (cotxes i motos), tot i representar poc més del 25% dels desplaçaments, ocupa en molts carrers entre el 50 i el 75% de l’espai públic, i per això és necessari repensar-ne aquest ús predominant. El model superilles aporta una solució per recuperar l’espai públic per a l’estada, el joc, el lleure, la festa, la cultura, l’intercanvi econòmic, d’informació, coneixement... Al mateix temps que s’estableixen nous espais i eixos verds i s’augmenta la biodiversitat de la ciutat.

Les superilles no són cap invent nou a la ciutat, i ja n’hi ha unes quantes d’implantades (la darrera al voltant del Mercat de Sant Antoni) que efectivament estan fent visibles aquestes “noves” dinàmiques d’aprofitament de l’espai públic. A mitjà termini, n’hi ha d’altres de previstes, i concretament al districte de Sarrià-Sant Gervasi han estat entitats i veïns i veïnes del barri de la Bonanova els que han plantejat la possibilitat d’impulsar-ne també una al seu barri.

L’àmbit d’estudi per a la seva implantació és el comprès entre els carrers de Balmes, Ganduxer, passeig de la Bonanova/de Sant Gervasi i la ronda del General Mitre. En aquesta zona del barri s’ha vist que hi ha força voreres poc accessibles i un espai públic molt escàs (5,9 m2/habitant en general i 0,9 m2/habitant de places/espais verds). També és destacable que dos eixos del barri són utilitzats com a dreceres de cotxes, que travessen el barri per accedir o marxar de grans vies com la Ronda de Dalt i els centres educatius i sanitaris de la part alta del districte; el carrer de Sant Gervasi de Cassoles en sentit nord i els carrers de Teodora Lamadrid i Castanyer en sentit sud, que suporten un trànsit diari de més de 5.000 vehicles, són vies estretes que no haurien d’absorbir tant volum de trànsit, perquè l’estretor de les voreres dificulta la convivència entre vianants i vehicles privats.

Per solucionar aquests problemes i caminar cap a un entorn més amigable, confortable i saludable per al veïnat, s’ha creat el grup impulsor (GI) de la superilla al barri, que ja ha fet la primera reunió el passat mes de juny. Aquest grup està format per entitats, veïns i veïnes i representants de l’administració i dels diferents grups polítics amb representació al districte.

La idea del procés participatiu de les superilles és treballar a partir d’una primera proposta que es porta al GI per desenvolupar-la conjuntament. Un cop aprovada pel GI, la intenció en aquest cas és obrir el debat a altres col·lectius (principalment comerciants, comunitat educativa i equipaments) i finalment a tot el veïnat amb actuacions informatives diverses. Aquest és un procés necessàriament llarg per recollir les diferents opinions i poder plantejar la millor proposta possible perquè tingui el suport de bona part del veïnat. La voluntat és desenvolupar aquest procés fins a final d’aquest any 2018 i poder presentar una proposta ben treballada a principis del 2019.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

Colau anuncia un nou Espai Jove per a Sarrià però no diu on serà

L’Ajuntament va anunciar el passat 21 de novembre que té previst crear en els pròxims anys 13 [...]

Josep Mentruit i l’AV del Farró reben la Medalla d’Honor

Les Medalles d’Honor de Barcelona que es van entregar el passat 28 de novembre van anar a [...]

La nova plataforma Sarrià Respira es presenta en públic

La plataforma Sarrià Respira, creada l’any passat, es va presentar en públic el 15 de [...]

Tensió a Sarrià per un acte del partit d’extrema dreta Vox

La formació d’extrema dreta Vox va organitzar el passat 21 de novembre un acte a Sarrià que [...]

L’independentisme femení debat sobre el moment polític

Quatre veus femenines destacades de l’independentisme van participar el passat 29 de novembre [...]

Collboni: “Governar Barcelona no és apte per a activistes”

Jaume Collboni ens rep a l'Ajuntament a primera hora del matí. Com a candidat del PSC? "Sí, [...]

Tsunami Veïnal torna a reclamar solucions a Colau

El moviment veïnal més crític amb la gestió d’Ada Colau al capdavant de l’Ajuntament, Tsunami [...]

La proposta de reinventar el 22@ avança amb un “sí crític” veïnal

El famós “sí crític” que la CUP ha fet servir en més d’una ocasió ha creat escola. I és que [...]

En marxa la reforma del carrer Major de Sarrià

La reforma del carrer Major de Sarrià per fer que la seva part superior sigui d’ús [...]

Pas definitiu per blindar com a zona verda el parc de l’Oreneta

El plenari municipal de finals d’octubre va donar llum verda a l’aprovació provisional d’una [...]

La Llave de Oro ja treballa al solar de l’antic Ateneu Popular

L’empresa promotora i constructora La Llave de Oro ha començat a fer els primers moviments de [...]

Aturat el projecte del Mercat Cultural de Vallvidrera

El projecte que havia de servir per transformar l’antic mercat del barri de Vallvidrera en un [...]