líniavallès Ed. Cerdanyola
ed. cerdanyola Facebook Líniaxarxa icono twitter icono rss
Comunicació21
Cultura21
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Ricard Torralba (Consorci per a la Gestió de Residus) | Actualitzat el 13 Març 2017 a les 10:17

Fa uns anys ens semblava impossible haver de pagar per una bossa de plàstic al supermercat. Com també veiem difícil la prohibició de fumar a molts espais, l'obligació de dur sempre el cinturó cordat al cotxe o el fet de posar-nos casc quan anem en moto. Fets quotidians que hem canviat els darrers anys i que ara ens semblen normals i habituals. El mateix ha de passar amb el reciclatge. Ha de convertir-se un hàbit assumit per tothom. I perquè això passi hem de pensar més enllà del reciclatge: no només reduir, reciclar i reaprofitar. També reparar, recuperar, revendre, regalar, repensar i redissenyar... I responsabilitzar.

En el marc de l'elaboració del nou Pla de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos del Vallès Occidental (PREVOC), el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha organitzat un Seminari de Formació de quatre sessions per tal de compartir innovació i èxits en la gestió dels residus municipals per tal de poder repensar com assolir el percentatge de recollida del 60% previst pel 2020. Les sessions han girat al voltant de 4 eixos: prevenció de residus, models de recollida de residus, fiscalitat i incentius econòmics i comunicació.

Els pròxims mesos, els municipis del Vallès Occidental haurem de concretar quines actuacions fem per millorar els percentatges de reciclatge. Partim de la premissa global que necessitem fer un salt endavant, que necessitem una corresponsabilitat entre administracions i ciutadania. I també, de la necessitat global de vetllar pel nostre planeta. D’acord amb aquestes voluntats globals, haurem de trobar solucions locals, perquè cada territori és singular i únic i és evident que no hi ha una fórmula màgica que serveixi per a tothom.

En l'àmbit de la prevenció de residus, l'anàlisi de les experiències catalanes, espanyoles i europees que hem pogut fer al Seminari del PREVOC ens indica que cal teixir complicitats entre productors, administració i consumidors per evitar la generació de residus i per aconseguir augmentar l'aprofitament –per exemple, l'alimentari- i aprofitar el ventall de possibilitats de la reutilització –amb un replanteig del paper de les deixalleries com a centres on no només es poden portar residus sinó també cercar-hi recursos-. En tots aquests casos cal incidir en la sensibilització ciutadana per aconseguir la màxima implicació.

Pel que fa als models de recollida de residus, cal una reflexió profunda que ens permeti dissenyar models que incrementin la recollida selectiva. També cal reflexionar sobre la gestió mancomunada de serveis i la viabilitat, o no, que la gestió de la recollida i del tractament recaigui sobre una mateixa entitat gestora.

Però el que està clar és que els models de recollida que incorporen sistemes de coresponsabilitat dels usuaris són els que assoleixen resultats de recollida selectiva superiors. Em refereixo a models com la recollida porta a porta –que està portant a alts nivells de reciclatge a municipis vallesans com Matadepera o Palau-solità i Plegamans- o altres models amb o identificació d'usuaris. Aquests models permeten actuar també en un altre aspecte clau: la fiscalitat. Què hem de pagar pel tractament dels residus? Com ha de repercutir econòmicament aquest canvi de model a la ciutadania? Segons les experiències que hem analitzat, les taxes de residus més justes i que es mostren amb capacitat de generar incentiu a la reducció i el reciclatge són les que vinculen el pagament a la quantitat i el tipus de residu generat per cada ciutadà. El cost del tractament es paga en funció del que es genera: no pot pagar igual el que recicla bé, que no pas el qui ho fa malament. 

Però per això cal apostar pels models de recollida amb corresponsabilitat. El pagament per generació premia als bons recicladors i als bons reductors de residus. No només ajuda a augmentar la taxa de reciclatge sinó també a reduir la generació, potenciant l'aprofitament i la reutilització i incidint directament en un canvi d'hàbits i conducta a les famílies.

Tot això només serà possible si des de les administracions som capaços d'explicar la necessitat d'aquest canvi. Com vam ser capaços d'explicar els perjudicis del tabac o el risc que suposa viatjar sense el cinturó posat. Hem de saber transmetre que el reciclatge no és irrellevant, ni intimidant, ni molt menys complicat. És cosa de tots i totes i ens aporta beneficis a tots nivells. En aquest sentit, les eines d'informació són claus per crear la corresponsabilitat tan necessària i generar una complicitat amb accions properes i simples. I també hem de saber dir Gràcies. Gràcies als qui ja recicleu, reutilitzeu i reduïu. Gràcies.

Ara és el moment de definir quines accions posem en marxa per poder assolir els objectius de reciclatge fixats en l’àmbit europeu i català, i poder passar del 34% de reciclatge actual al 60% en pocs anys. Les properes setmanes concretarem quin ha de ser el nou Pla de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos del Vallès Occidental (PREVOC) i quin rol han d'assumir municipis, consorci, empreses i ciutadans. Comptem amb tothom per a fer-ho possible!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

Nou pas per a la construcció de la residència de Ripollet

L’esperada residència i centre de dia continua fent petits passos endavant. Ara, l’Ajuntament [...]

Quan no es pot esperar: per una vida normal

“La gent entén que una persona diabètica pot fer una vida normal, tot i que tindrà dies [...]

L’Ajuntament absorbeix Cerdanyola Aparca

El Ple del passat 25 d’octubre va aprovar que l’Ajuntament absorbeixi la totalitat de [...]

Laura Benseny s'estrena com a regidora de Cerdanyola

El govern de la ciutat compta amb una nova regidora des del Ple extraordinari del passat 25 [...]

Junts per Barberà es reuneix per decidir si trenca el govern

Junts per Barberà (JxB), format per Podem i la CUP, es reuneix el 7 de novembre per decidir [...]

30.000 veïns de Cerdanyola, Barberà i Ripollet voten a l'1-O

Sí, el crit d’“Hem votat!” ressonava arreu de la comarca, però, a més, el fet va ser [...]

El Línia Vallès de Cerdanyola, Barberà i Ripollet arriba al número 50 consolidat

Línia Vallès (edició Cerdanyola, Barberà i Ripollet) publica aquest mes el número 50 [...]

Un estudi mostra que la població de Cerdanyola s’estanca

Cerdanyola és una ciutat estancada poblacionalment des de fa 10 anys. Així ho reflecteixen [...]

ERC deixa el govern de Barberà i Junts ho decidirà en assemblea

Després que l’alcaldessa Sílvia Fuster i Plataforma Ciutadana per Barberà (PCPB) decidissin [...]

David Fernández i Juanra Bonet omplen d’humor Barberà

David Fernández i Juanra Bonet van estrenar la temporada de tardor 2017 del Teatre Municipal [...]

El Festival de Blues de Cerdanyola s’acomiada

El passat diumenge 8 d’octubre va acabar el 27è Festival Internacional de Blues de [...]

Es compleixen 55 anys de les riuades de 1962

Les terribles riuades de 1962, que van acabar amb la vida de dotze ripolletencs i tota la [...]