liniavalles
ed. sabadell Facebook Líniaxarxa icono twitter icono rss
Comunicació21
Cultura21
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Ignasi Gimenez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental | Actualitzat el 20 Juny 2017 a les 10:05

Els mitjans de comunicació ens mostren darrerament certs símptomes de recuperació de l’economia. Baixa l’atur, es creen noves empreses, la construcció repunta... Podria semblar que la situació de crisi econòmica s’acaba i que tot plegat agafa embranzida. Però aquestes dades xoquen amb la realitat de moltes famílies que viuen una situació precària i que tenen veritables problemes per poder accedir als serveis bàsics com l’alimentació, l’habitatge o l’energia. La dada és esfereïdora: al Vallès Occidental, més d’un 22% de la població viu en situació de pobresa. I això vol dir que un de cada cinc vallesans i vallesanes necessita ajuda per poder tirar endavant. Aquesta dada ens ha d’interpel·lar a tots i totes i ens ha de fer reflexionar i actuar decididament per lluitar contra la pobresa i per assolir un pacte comarcal per fer-hi front.

Per encàrrec del Consell d’alcaldes i alcaldesses, l’Observatori Comarcal ha elaborat un informe que analitza els diferents indicadors de pobresa i les mesures que s’estan portant a terme actualment. I l’anàlisi de les dades ens mostra com, tot i els indicis de recuperació econòmica, la desigualtat i la pobresa estructurals persisteixen a la comarca i, a més, es consolida i augmenta una nova pobresa severa. La crisi ha tingut un fort impacte i el resultat n’ha estat una societat més desigual i polaritzada on s’intensifica la pobresa i altres formes de vulnerabilitat social, especialment en determinats col·lectius com els infants, les dones i les persones estrangeres.

Entre el 2011 i el 2016 la pobresa extrema ha passat del 3’5% al 7’7%. Un augment de més del 100% que ha suposat haver d’incrementar la despesa social dels ajuntaments en un 36% en dos anys. Darrere de cada xifra hi ha famílies i actualment hi ha més de 14.000 famílies vallesanes que han d’acudir als rebosts solidaris per aconseguir aliments i, segons dades de 2015, més d’un 14% de la població és atesa pels Serveis Socials.

La situació actual ens fa parlar d’una nova classe social, en moltes ocasions invisible: el precariat. I és que el 27% de les persones treballadores de la comarca tenen uns ingressos inferiors a 12.000 euros l’any. El sou que guanyen no els permet cobrir les necessitats bàsiques i sovint es troben amb problemes per accedir a les ajudes públiques pel sol fet de treballar, encara que sigui en unes condicions socials i econòmiques nefastes. D’altra banda, la durada de l’atur també és una dada preocupant. Gairebé la meitat de les persones aturades porten més d'un any sense treballar. I prop del 44% de les persones aturades no reben cap prestació.

Davant totes aquestes dades, les administracions locals no podem quedar impassibles. El que ens diu aquest estudi és que estem sortint de la situació de crisi econòmica però sortim pitjor del que vàrem entrar. Sortim més pobres, més desiguals i més precaris. Per tot això hem de ser capaços de poder analitzar aquestes dades i fer propostes en relació de quina manera podem atendre aquesta situació. Per això estem preparant un paquet de mesures per tal de tornar a posar aquest tema a l’agenda de la comarca. Hem de reformular programes i ajudes i plantejar-ne de nous. Hem de valorar, per exemple com pot afectar la renda garantida a tots aquests col·lectius, també hem de ser conscients que tenim un problema greu amb els salaris i cal que plantegem qüestions decisives en matèria d’habitatge. A més hem de fer un treball conjunt en relació al que estem fent des dels Serveis Socials.

Només treballant conjuntament des dels ajuntaments, amb la complicitat i implicació de les entitats socials i les administracions superiors, podrem afrontar el canvi que necessitem per fer una societat més justa i igualitària.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

L’estació de Sabadell Centre no reobrirà fins al març

La reobertura de l’estació de Sabadell Centre, prevista per al passat 19 de novembre, no serà [...]

Els grups de dones o com fer front al masclisme

L’Alba Panyella, la Gemma Tria i la Marta Martí són tres dones que tenen de 19 a 25 anys i [...]

Allau de contenidors i vehicles cremats a la ciutat

Els actes vandàlics a Sabadell s’han intensificat aquest mes de novembre amb la crema de [...]

La ciutat treballa per combatre l’absentisme en alumnat gitano

L’Ajuntament i la Generalitat impulsen un projecte per reduir l’absentisme escolar en alumnat [...]

Nou capítol del cas Ca n’Alzina: arxiven la causa contra Ayuso

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Sabadell ha acordat el sobreseïment i arxivament [...]

Torna la bandera d’Espanya i la d’Europa a l’Ajuntament

L’alcalde, Maties Serracant, ha decidit restituir les banderes d’Espanya i d’Europa al [...]

El més petit de tots, un festival per a infants de 0 a 5 anys

Sabadell torna a ser una de les ciutats més destacades d’El més petit de tots, un festival [...]

Una cinquantena d’entitats rebutgen la nova terminal de creuers

Més d’una cinquantena d’entitats, entre les quals hi ha l’Assemblea de Barris per un Turisme [...]

El Fòrum Veïnal de Dones rep un premi de la CONFAVC

El Fòrum Veïnal de Dones, organitzat per la Vocalia de Dones de la FAVB els passats dies 5 i [...]

Reconeixement a la lluita per la sanitat pública a Sabadell

La lluita per la sanitat pública a Sabadell ha estat guardonada a la segona Jornada dels [...]

El Línia Vallès de Sabadell arriba al número 50 consolidat

Línia Vallès (edició Sabadell) publica aquest mes el número 50 reafirmant el seu espai [...]

L’antiga Sabadell Rambla serà un centre de pràctiques

“Reaprofitem les instal·lacions de l’antiga estació de Sabadell Rambla i la convertim en un [...]