liniavalles
ed. sabadell Facebook Líniaxarxa icono twitter icono rss
Comunicació21
Cultura21
linia 20 edicions de proximitat

OPINIÓ

Isidre Soler (Entesa per Sabadell) | Actualitzat el 20 Juny 2017 a les 10:11

Sense saber com i per què, sobtadament, s’ha despertat un interès pel futur de la fàbrica Artèxtil. Un interès que, com sol passar en aquesta ciutat, arriba tard, quan l’operació que pot canviar radicalment aquest espai ja no té marxa enrere i el nou govern municipal no té marge de maniobra. Com sol passar també aquest interès arriba envoltat d’un important nivell de desconeixement o de manca de memòria. Tot i això, benvingut sigui.

L’operació per requalificar la fàbrica Artèxtil va començar l’any 2006, en plena disbauxa especulativa. Una operació impulsada per la Immobiliària Europea Manet SL, propietat dels Garcia-Planas Marcet i posteriorment per empreses immobiliàries filials del Banc Sabadell.

L’Artèxtil, a l’igual que l’ABB, mantenia la qualificació de sòl industrial pel planejament urbanístic de Sabadell, amb la finalitat de preservar l’activitat productiva dins la trama urbana. L’any 1999 però, amb l’arribada del PSC al govern de la ciutat, les operacions especulatives van trobar un bon aliat i l’alcalde Manuel Bustos va iniciar la requalificació de l’ABB d’industrial a residencial atenent els interessos de la propietat.

Els propietaris de l’Artèxtil van emmirallar-se en aquesta operació i l’any 2006 van reclamar el mateix tracte de favor de l’ABB. Manuel Bustos i Joan Carles Sánchez van posar en marxa la requalificació de l’Artèxtil amb la signatura d’un conveni amb la propietat.

La modificació del planejament urbanístic vigent, que havia de permetre l’operació immobiliària, va ser aprovada inicialment pel Ple municipal de juliol del 2008, amb els vots favorables del PSC, PP i CiU. Una modificació que transformava 10.400 m2 de sòl industrial en 12.800 m2 de sostre residencial -uns 165 habitatges-, en 1.500 m2 d’oficines, 4.500 m2 d’educatiu i 1.858 m2 de plaça pública.

Una requalificació que l’Entesa per Sabadell va qüestionar, i va denunciar que es tractava d’una operació immobiliària ben maquillada, on l’interès públic, preceptiu en tota modificació del planejament, no apareixia per enlloc. L’Entesa va interposar les úniques al·legacions a la requalificació, les quals van ser desestimades.

Sis anys després d’aquesta aprovació inicial, el llavors alcalde Juan Carlos Sánchez i el regidor d’urbanisme Josep Ayuso, van desenterrar la tramitació i van portar al Ple de febrer del 2014 l’aprovació provisional de la requalificació, conscients que abans del seu final d’etapa havien de deixar ben encarrilada aquesta sucosa operació immobiliària.

Va ser aprovada gràcies també als vots favorables del PSC (inclosos els dels regidors Lluís Monge i Carles Bosch) i del PP i CiU. Així es beneïa una operació que no únicament beneficiava els interessos privats, sinó que malmenava el futur de la peça industrial de l’Artèxtil. Una operació especulativa encoberta sota el fals discurs de que es tractava d’una oportunitat.

Una oportunitat, per a qui? Per la família Garcia Planas, que en lloc de salvar l’empresa i els llocs de treball, motius pels quals havien justificat l’operació, la van tancar i van fer caixa venent el solar al Banc Sabadell. El “Projecte d’unitat creativa i multidisciplinar novedós, basat en la història i la tradició de la ciutat de Sabadell” que l’Artèxtil va comprometre’s crear segons el conveni aprovat, ni s’ha vist, ni es veurà. El Banc de Sabadell per la seva banda en traurà una important rendibilitat immobiliària amb la construcció de 165 habitatges.

I la ciutat? I l’interès públic? La ciutat es queda amb una nau que havia d’ubicar un hipotètic nou institut, però que no s’hi ubicarà perquè la Generalitat ja va anunciar que era del tot inviable. Una nau sense un ús concret que l’Ajuntament haurà de mantenir. I per rematar l’operació, l’Artèxtil SA es treu de sobre i endossa a l’Ajuntament, o sigui la ciutat, l’espai esportiu abandonat de les piscines de Nostra Llar, que també haurà de rehabilitar i mantenir.

El maig del 2016 el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va aprovar definitivament la modificació del planejament urbanístic, donant així via lliure a l’operació immobiliària a la fàbrica Artèxtil sense cap marge de maniobra pel nou Ajuntament.

Una vegada més, gràcies a les polítiques urbanístiques del Partit Socialista i a la dreta local, els privats hi guanyen i la ciutat hi perd. I, una vegada més, cal fer memòria.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

L’estació de Sabadell Centre no reobrirà fins al març

La reobertura de l’estació de Sabadell Centre, prevista per al passat 19 de novembre, no serà [...]

Els grups de dones o com fer front al masclisme

L’Alba Panyella, la Gemma Tria i la Marta Martí són tres dones que tenen de 19 a 25 anys i [...]

Allau de contenidors i vehicles cremats a la ciutat

Els actes vandàlics a Sabadell s’han intensificat aquest mes de novembre amb la crema de [...]

La ciutat treballa per combatre l’absentisme en alumnat gitano

L’Ajuntament i la Generalitat impulsen un projecte per reduir l’absentisme escolar en alumnat [...]

Nou capítol del cas Ca n’Alzina: arxiven la causa contra Ayuso

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Sabadell ha acordat el sobreseïment i arxivament [...]

Torna la bandera d’Espanya i la d’Europa a l’Ajuntament

L’alcalde, Maties Serracant, ha decidit restituir les banderes d’Espanya i d’Europa al [...]

El més petit de tots, un festival per a infants de 0 a 5 anys

Sabadell torna a ser una de les ciutats més destacades d’El més petit de tots, un festival [...]

Una cinquantena d’entitats rebutgen la nova terminal de creuers

Més d’una cinquantena d’entitats, entre les quals hi ha l’Assemblea de Barris per un Turisme [...]

El Fòrum Veïnal de Dones rep un premi de la CONFAVC

El Fòrum Veïnal de Dones, organitzat per la Vocalia de Dones de la FAVB els passats dies 5 i [...]

Reconeixement a la lluita per la sanitat pública a Sabadell

La lluita per la sanitat pública a Sabadell ha estat guardonada a la segona Jornada dels [...]

El Línia Vallès de Sabadell arriba al número 50 consolidat

Línia Vallès (edició Sabadell) publica aquest mes el número 50 reafirmant el seu espai [...]

L’antiga Sabadell Rambla serà un centre de pràctiques

“Reaprofitem les instal·lacions de l’antiga estació de Sabadell Rambla i la convertim en un [...]