El Parlament balear va aprovar aquest dimarts per unanimitat la llei de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (EPRTVIB), la qual entrarà en vigor l’1 de juliol del 2011 i que, entre d’altres, busca la “despolitització” d’aquest organisme i el control del seu pressupost.

Tot i que feia mesos que la normativa s’estava negociant, el PP va presentar una esmena in voce d’última hora sobre l’elecció del director general d’IB3, la qual va ser acceptada per la resta de forces a canvi de què es retiressin 12 de les 13 esmenes que havia presentat anteriorment.

Així, el Parlament haurà de triar per majoria de dos terços el director general de l’ens i la resta de membres del consell de direcció, però, segons l’esmena aprovada, de no arribar-se a un acord en el termini de sis mesos, la cambra podrà fer-ho per majoria simple, com fins ara.

Miquel Àngel Llauger, del Bloc, va ser el més crític amb aquesta esmena, ja que, segons va dir, facilita que el Govern de torn “faci veure” que intenta arribar a un acord durant sis mesos per, finalment, anomenar el director general a qui desitgi.

Canvi en el pressupost

Per altra banda, l’esmena transaccionada de les 13 presentades pels populars es refereix al pressupost d’IB3. Amb la seva aprovació, aquest no correspondrà a l’1% del PIB balear, com es proposava inicialment, sinó a la mitjana que les comunitats autònomes dediquen a les seves respectives cadenes autonòmiques, a més d’un 12% pel factor de la insularitat, apunt afegit per Eivissa pel Canvi. El pressupost es podrà augmentar per llei si ho aproven dos terços del Parlament.

La nova llei contempla que el personal que elabora els informatius sigui propi de l’ens públic, per la qual cosa aquests serveis s’hauran d’internalitzar. Una altra novetat respecte a la normativa que hi havia vigent fins ara és que el consell de direcció d’IB3 s’escollirà per sis anys, de manera que no coincideixi el seu mandat amb el d’un legislatura, aspecte que el PP volia canviar, tot i que ha restat tal com s’havia negociat inicialment. A més, la direcció de l’ens haurà de cessar si es produeix una desviació pressupostària del 3%.

El català, llengua vehicular

La normativa també garanteix la reciprocitat entre els mitjans públics dels territoris de parla catalana, i estableix que el català sigui la llengua vehicular de l’ens, cosa que fins ara no s’especificava.

Per altra banda, IB3 tindrà un consell assessor de continguts i programació, un ens de participació social integrat per 15 membres escollits per dos terços del Parlament per un període de quatre anys.

La nova llei estableix dos nous mecanismes de funcionament: el mandat marc, que aprovarà el Parlament cada sis anys i que establirà els objectius de l’ens; i el contracte programa, que desenvoluparà aquest mandat marc i subscriurà el Govern amb IB3 cada tres anys.

El diputat del PSIB Ernest Ribalaiga va destacar que era un “dia històric”, i que aquesta llei garanteix la independència política de l’ens públic, un aspecte que també va subratllar el popular Antoni Serra, qui va afirmar que la normativa suposa “un pas més cap a la despolitització d’IB3”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram