L’organització Reporters Sense Fronteres (RSF) ha començat a allotjar el web de Wikileaks per la “censura i persecució” que pateix des de que va començar a revelar els cables diplomàtics del Departament d’Estat dels Estats Units. Es tracta del fenomen conegut com a “mirall”, que consisteix en oferir adreces electròniques i servidor alternatiu on publicar a un web que vagi a ser tancada o privada de servidor.

RSF ha anunciat l’obertura d’una pàgina que dóna accés als telegrames diplomàtics nord-americans revelats per Wikileaks, que alguns llocs d’allotjament de la xarxa havien rebutjat. L’organització defensora de la llibertat de premsa ho fa per donar “simbòlicament suport al dret de Wikileaks de publicar informació i no ser obstaculitzat per aquesta tasca”. Un portaveu de l’ONG assegura que “és una resposta a la censura que es vol imposar a Wikileaks”.

La iniciativa de RSF se circumscriu a la defensa de la llibertat de circulació d’informació a la xarxa i al principi de protecció de les fonts periodístiques, ja que “els intents de tancar Wikileaks atempten contra el paper de guardià atribuït al periodisme per la Convenció Europea de Drets Humans”. En aquest sentit, RSF cita la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per recordar que la funció periodística requereix de protegir les fonts i l’absència de mesures governamentals destinades a silenciar aquestes fonts.

Reporters Sense Fronteres assegura que “els documents de Wikileaks són d’interès general, la qual cosa en justifica la seva difusió”.

D’altra banda, RSF ha denunciat el bloqueig de pagaments a Wikileaks per part d’empreses com MasterCard, Visa, Paypal i el Bank of America, ja que per ara “no s’ha obert cap procés judicial contra Wikileaks” que ho justifiqui.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram