El Consell de la Informació de Catalunya CIC) considera “urgent” la creació d’un organisme regulador estatal que “examini i prengui les resolucions més adients sobre l’actuació d’alguns canals de televisió”. La petició del CIC sorgeix arran de l’actuació dels periodistes d’El programa de Ana Rosa, a Telecinco, en l’entrevista a Isabel García, la dona de Santiago del Valle, que la setmana passada va ser condemnat per l’assassinat de la nena Mari Luz.

El CIC considera que no només es va vulnerar l’ètica periodística, sinó també “els drets humans i la dignitat de l’entrevistada”. En opinió del Consell, “no es pot pretendre convertir un reality show en un producte periodístic i fer veure que ho és sense que aquesta subversió dels valors i principis del periodisme, tingui una resposta contundent”.

Per això, el CIC demana que PSOE i PP es posin d’acord “immediatament” per desenvolupar la Llei General de la Comunicació, que contempla la creació del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA).

El Consell diu observar amb preocupació la proliferació “abusiva” d’espais televisius que “van més enllà de les funcions i tasques dels periodistes”. Per això, proposa la creació d’una comissió formada per periodistes que estudií i prengui decisions sobre el tema, a més d’una comissió parlamentaria que informi i faci un dictamen adreçat al Govern espanyol que serveixi per “impulsar definitivament la creació d’un marc regulatori independent i eficaç en defensa del dret a la informació”.

Imputades 10 persones

Aquest mateix dimecres, Ana Rosa Quintana, quatre periodistes de Telecinco, quatre d’Antena 3, i el representant legal d’aquesta darrera han de declarar com a imputats per un presumpte delicte de coaccions en la investigació de les condicions en què es va produir l’esmentada entrevista.

Cal recordar que Isabel García va confessar al programa d’Ana Rosa que el seu marit havia estat el responsable de la mort de la menor, tot i que algunes imatges posteriors van revelar que ho va fer sota una forta pressió psicològica.

Des de Telecinco es considera que es tracta d’una exclusiva que “en qualsevol altra ocasió hauria estat celebrada”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram