Davant el rebombori generat per l’aprovació de l’accés al sistema d’edició dels informatius de la cadena pública per part dels membres del consell d’administració de RTVE, els consellers proposats per CiU, Josep Manuel Silva, i ERC, Francesc Bellmunt, han volgut aclarir el sentit de la votació. En declaracions a El món a RAC1, han assegurat que el que es volia era tenir accés a més informació, però no per “manipular” o exercir “censura prèvia” a les notícies.

Josep Manuel Silva, que hi va votar a favor, s’ha mostrat penedit per la interpretació que se n’ha fet i ha assegurat que potser s’havien equivocat a l’hora d’explicar-se. Per una part, a proposta d’ell, demanaven que se’ls passés “informació d’un sistema informàtic que permet saber les quotes de participació dels diferents grups parlamentaris en els informatius”, ha explicat. Per una altra, a petició de PP, es demanava tenir accés a iNews (el programa de gestió de notícies), però com a “font d’informació”. Segons Silva, és diferent a l’accés on els serveis informatius treballen per elaborar la informació diària: “Aquí el consell òbviament no hi ha de fer res”, ha remarcat.

Silva, que també ha justificat poder tenir accés a aquesta informació igual que altres directius de TVE, finalment ha recordat que si els consellers proposats pel PSOE haguessin votat en contra en lloc d’optar per l’abstenció la proposta no hauria prosperat. Sigui com sigui, en tot moment ha deixat clar que desconeix el funcionament de l’iNews i que no té “cap interès” en accedir a aquest sistema ni controlar el treball dels professionals.

Per la seva part, Francesc Bellmunt, que es va abstenir delegant el seu vot, ha explicat que aquesta és una demanda que fan des de fa quatre anys perquè “allà no hi ha CAC” (que periòdicament fa un estudi de la pluralitat als informatius de TV3), i considera que “aquesta funció l’ha de fer algú”, ja que ara no hi ha cap mena de control sobre la proporcionalitat i els minutatges de les notícies.

“Objectivament, el que vol el consell és que hi hagi transparència en l’aparició dels partits i saber-ho un cop ha passat”, ha afirmat Bellmunt. Així, ha negat que el sentit de la votació sigui tenir accés al contingut abans que s’emeti, sinó “a posteriori”, ha puntualitzat. “Seria ridícul que partits tan diferents com el PSOE, el PP, Esquerra o CiU demanessin controlar els periodistes”, ha afegit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram