“És evident que el model que s’ha anunciat avui no es correspon amb el model de televisió que portem gestionant durant els últims tres anys i mig, i caldrà veure quines conseqüències tindrà tot això”, va etzibar la directora de TV3, Mònica Terribas, després d’escoltar en sessió parlamentària la proposta del Govern respecte als mitjans de la CCMA. Tot i que tant ella com el president de l’ens, Enric Marín, i el director general i de Catalunya Ràdio, Ramon Mateu van ser informats dels plans el Govern el dia abans, algunes dades les van conèixer durant la intervenció al Parlament del secretari general de Presidència i portaveu de l’Executiu, Francesc Homs.

Segons La Vanguardia, en el descans entre la compareixença de Francesc Homs i la de Terribas, Marín i Mateu, la directora de TVC fins i tot va plorar “uns segons” abans de la seva intervenció, quan la sala era buida.

Qüestionament del model

“Una caiguda tan abrupta d’ingressos qüestiona el model de forma inevitable”, va avisar Marín. Per la seva part, Mateu va assegurar que les retallades no són “el tema”, sinó la transformació de l’empresa: “Tenim un model del segle XX i ens hem d’adaptar a un model del segle XXI”, va dir Ramon Mateu en relació al procés d’empresa única iniciat. “Hi ha un moment en el que ens hem de plantejar que si seguim afectant els recursos que tenim per mantenir la qualitat del producte posarem en perill el servei públic”, va afegir. En aquest sentit, va avançar que ara s’hauran de trobar “mesures” per ajustar i equiparar la situació dels treballadors de la CCMA als de la resta de serveis públics.

Lideratge fràgil

Per la seva part, Mònica Terribas va recordar que des del pressupost del 2010 al del 2012 hi haurà hagut una retallada de 90 milions d’aportació pública, a més de 65 milions de pèrdua de publicitat acumulats des del 2007. Tot això, va dir, ha afectat les condicions laborals dels treballadors, però també la programació.

Segons la directora de TVC, la retallada als continguts dels canals temàtics no suposarien un estalvi, ja que els actuals es deuen a la “millor utilització” dels productes que ja es tenen. A més, mentre que el portaveu del Govern va assegurar que l’eliminació de dos canals suposava un estalvi de 6 milions en el cost d’emissió, la directora de TVC va dir tenir entès que la despesa en el transport de senyal era de 3 milions.

Mònica Terribas també va recordar que el lideratge de TV3 és “molt fràgil” per la competència amb les privades, i va reivindicar que els mitjans públics no són un departament més de l’Administració.

A més, va defensar que des de la televisió i la ràdio públiques “mai” s’havia girat l’esquena a la situació econòmica actual, i va recordar que havien estat els primers en estrènyer-se el cinturó. “No hem tret pancartes al carrer ni n’hem fet bandera perquè no tocava”, va etzibar.

La “bona” notícia del dia

En la seva compareixença davant la comissió de control parlamentari de la CCMA, Mònica Terribas es va mostrar “contenta” per l’anunci fet per Homs que hi haurà contracte-programa al 2012. “És molt important acabar amb la provisionalitat institucional i econòmica”, va afirmar. Segons ella, va ser “la bona notícia” del dia. Sobre les “línies” que proposa el Govern per fer aquest contracte-programa, la directora va recordar que s’hauran de negociar amb la direcció de la CCMA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram